Бившият служебен военен министър Велизар Шаламанов бе гост в Тази

...
Бившият служебен военен министър Велизар Шаламанов бе гост в Тази
Коментари Харесай

В ефира: Бивш военен министър разкри причините за зачестилите катастрофи със самолети у нас. Обяви какъв изтребител да закупим

Бившият длъжностен боен министър Велизар Шаламанов бе посетител в „ Тази заран ” по БТВ. Той разкри аргументите поради зачестилите произшествия със самолети у нас, някои от които взеха жертви.

Ето какво сподели Велизар Шаламанов:

„ Основният запас са хората, който е извънредно подценяван. Техните заплати са ниски, а тяхната подготовка е извънредно незадоволителна, с цел да се подсигури сигурност и триумф в техните мииси. Няма също вероятност, заделиха се 2 милиарда за нова техника, само че тази техника не се поддържа и стои на земята. Какъв е симисъла да похарчим още 4-5 милиарда, в случай че самолетите ще стоят на земята и няма да бъдат употребени, до момента в който хората, които  ги експлоатират, имат ниско възнаграждение и подготовка.

Ние нямаме национална стратегия за превъоръжаване, каквато имат Румъния и други страни. Трябва да  се заделят 10-15 милиарда и да има период, в който да се извърши това превъоръжаване, само че в този момент няма визия, стратегия и ясни отговорности. Тази стратегия включва и ясна стратегия за извеждане на остарялата техника, която е риск при потреблението.

За програмата са нужни 2 % от брутния вътрешен артикул за защита и от тях 20 % за техника в границите на 10 години. 60 % да отиват за личен състав и възнаграждение на чиновниците, което да е равно на междинното в Европейски Съюз. Без това всички старания ще са напразни и ще водят до произшествия.

Заплатите на военните в този момент са ниски и водят до демотивация на младите. Голяма част от старшите и висшите офицери са пенсионери, които получават пенсия и заплати, защото заплащането не е задоволително. Няма младежи, които са привикнали с айфони и преносими компютри, да работят на радиостанция на 50 години при ниско възнаграждение. ”

Шаламанов съобщи още, че България би трябвало за закупи нов изтребител F-16, а на въпроса на водещата, че той коства 2 млрд.лева, подсети, че Словакия е надалеч по-малка страна, само че ще закупи 14 нови F-16.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР