Бившият служебен премиер и ескминистър на отбраната Стефан Янев се

...
Бившият служебен премиер и ескминистър на отбраната Стефан Янев се
Коментари Харесай

Стефан Янев се срещна с Мая Манолова след заявката му за нова партия

Бившият длъжностен министър председател и ескминистър на защитата Стефан Янев се е срещнал с Мая Манолова. Това става единствено ден, откакто, че е подготвен да стане водач на нова групировка, в случай че откри подобаващите хора.

Разговорът се състоял в един от офисите на Манолова в центъра на столицата, заяви БГНЕС във вторник.

Според източници на Mediapool срещата е била по-скоро официална и без никакви задължения.

Самата Манолова още, надалеч преди Янев да загуби министерския си пост и да разгласи политическите си планове, призна, че се приготвя нов политически план с нейно присъединяване, само че не тя ще бъде лицето му. Оттогава за водачи бяха спрягани няколко души, само че всички отхвърлиха да имат сходно желание. Едно от обсъжданите имена за възможен ръководител е било това на някогашния длъжностен вицепремиер Атанас Пеканов, който обаче отхвърли медийните изявления по тематиката с думите, че " слуховете за моя партия са мощно пресилени ". Според информация на Mediapool той е изразил подготвеност да оказва помощ на плана като анализатор и консултант, само че не и като директен участник в него. Така през последните месеци главният проблем на плана към Манолова е неналичието на фигура, която да застане отпред.

Именно в този миг се появи и поръчката на Стефан Янев, че е подготвен да оглави нова партия, само че преди този момент би трябвало да откри подобаващите хора. В понеделник пред бТВ той сподели, че възможната партия би била " пробългарска ", което не е изненада на фона на упованията той да заеме " патриотичния " набор. Добави, че желае да види " какъв е дневният ред, какви са националните ползи, от какво се нуждае този народ, от какъв вид отбрана " и заприказва за демографската рецесия. Тези му пояснения съответстват значително с дребното, което Манолова сподели през януари за групировката, която приготвя: " Нов, огромен, огромен, обществен план, който да отбрани хората в изискванията на икономическа и обществена рецесия ".

Този " дневен ред " е изцяло обоснован, само че не регистрира коренно променилата се обстановка с съветската инвазия против Украйна, извела на напред във времето проблемите на сигурността, в техния най-широк прочит.

Това, несъмнено, не пречи да се опитва с нова ляво-патриотична партия. Тя явно ще се конкурира с Българска социалистическа партия и всички клонинги на " патриотичното " в България, което най-често не е " проблъгарско ", а проруско.

Според източници на Mediapool към този момент е рано да се предвижда дали Манолова и Янев ще влязат в един тим, защото сред тях има много разлики.

От Българска социалистическа партия от дълго време вървят клюки, че зад новата партия на Мая Манолова стои президентът Румен Радев. След това същото се заприказва и за възможната партия на Стефан Янев, който бе непосредствен до Радев, негов консултант в президентството, преди да бъде назначен за длъжностен министър председател.

Президентът неотдавна отхвърли спекулациите, че стои зад някакъв нов политически план.

Източници на Mediapool настояват, че сега той фактически се държи настрани и не желае да му " пришиват " никакви нови партии, само че не е изключено да ги поддържа след време, в случай че в тях се види капацитет.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР