Бившият служебен премиер Гълъб Донев защити решението на АПИ да

...
Бившият служебен премиер Гълъб Донев защити решението на АПИ да
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Лъжа е, че близо 4 млрд. лв. са раздадени на строителни фирми. Освободих зам.-министрите, защото това е нормалната практика

Бившият длъжностен министър председател Гълъб Донев отбрани решението на АПИ да разпредели милиарди по няколко 4-годишни контракта за поддръжка на пътищата, което предизвика напрежение в преди малко встъпилото в служба ново държавно управление.

Пред bTV Донев разгласи, че " няма нито един подписан контракт " по публичните поръчки и че ударното им систематизиране е направено,  " с цел да не се окаже постоянното държавно управление в обстановката, в която ние се оказахме " - т.е. да няма изясненост кой ще ремонтира пътищата в идващите месеци.

Той дефинира като " неистина и подстрекателство " изказванието, че близо 4 милиарда лева са раздадени на компаниите, защото досега не е платено нищо по договорите, а изборът на фирмите-победители се апелира пред Комисия за защита на конкуренцията.

Разследването на " Медиапул " в действителност сподели, че АПИ ползва странни тактики за отстраняване на всички съперници по официални аргументи, до момента в който оставя за разглеждане единствено една оферта и по този начин предпоставя избора си.

Донев отхвърли да дава отговор на съответни въпроси по процедурата и пренасочи въпросите към някогашния районен министър Иван Шишков. А на новото държавно управление предложи да скапе поръчките, в случай че реши за добре.

" Явили са се компании и публичната поръчка не е завършила. Тя е на финалния стадий. Следващият министър може да реши да приключи състезанието, да не подписа контракти, да прекласира компаниите ", сподели той пред bTV.

Действията на АПИ бяха засечени от " Медиапул " в последните дни на ръководството на кабинета " Донев " - макар че поръчките бяха оповестени още през февруари и се очакваше да има определени компании към април.

Едва при започване на юни управлението на пътната организация е почнало стремително отваряне на предложения и класиране на пътни строители, които си обезпечават постоянни държавни заплащания занапред до 2027 година

" За мен двете най-големи обединения нямат фрагменти за ръководство на властта във втория ешелон. Затова поискаха  някои зам.-министри да не бъдат освобождавани. Иначе е естествена логичност политическият кабинет да си замине дружно със остарялото държавно управление ", разясни Гълъб Донев.

" Всички, които пожелаха да останат, са останали - да вземем за пример в Министерството на външните  работи. Мария Габриел ми се обади да оставя зам.-министъра, която ще съставлява България пред външни институции.

Също и зам.-министър на правораздаването остава ", посочи Донев.

" Администрацията приготвя процесите, в това число и за матурите. Да не мислите, че зам.-министър ги приготвя? 

Аз назначих зам.-министрите в служебното държавно управление още първия ден, когато встъпих в служба ", сподели Донев.  Освободил съм в този момент 50-60 индивида, сподели той.

Не е пипан фискалният запас, твърди Донев.  " Той е в извънредно положително положение. Това са внушения, с цел да се прикрие несигурността в работата, която следва ", счита някогашният длъжностен министър председател.

Не се опасяваме от проверка, за тези 10 месеца някъде да е излязъл корупционен скандал?, попита риторично Донев. 

Къде приемствеността и за какво смениха шефа на Национална агенция за приходите и назначават новия остарял шеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов, попита още Донев. Според него е повишена събираемостта от налози, има над 30% покачване на приходите в бюджета, няма чадъри над компании.

България сега се нарежда като енергиен водач в района, сподели Донев. Решенията за българските жители се случват тук, в България, акцентира той.  След като предал властта, получил 150 есемеса с благодарности.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР