Бившият служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров е бил в

...
Бившият служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров е бил в
Коментари Харесай

Бившият здравен министър, дупничанинът Стойчо Кацаров, глобен с 5000 лв. за конфликт на интереси

Бившият длъжностен министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров е бил в спор на ползи и е санкциониран дефинитивно с 5000 лв..

Това е решил Върховният административен съд (ВАС), откакто е отменил решението на Административен съд София-град (АССГ), който пък беше отменил наказването на Кацаров, наложено от антикорупционната комисия.

Днес от Комисията за противопоставяне на корупцията (КПК) оповестиха, че са спечелили делото, което е обвързвано с дейности на Кацаров от 2021 година, когато е утвърдил документ в полза на обвързваното с него съдружие с нестопанска цел Център за отбрана правата в опазването на здравето (ЦЗПЗ). Центърът прави национална оценка на качеството на клиничните лаборатории, а за задачата е получавал пари по подписани контракти с лечебни заведения.

Миналата година от ГЕРБ алармираха антикорупционната комисия и прокуратурата за дейностите на Кацаров, тъй като до момента в който е бил още в сдружението, е подписал като министър и плана за разпоредба за одобряване на медицински стандарт „ Клинична лаборатория “ и това е било в полза на сдружението. АССГ одобри, че Кацаров е изпълнявал отговорностите си като министър и подписаната от него разпоредба не може да се одобри като полза в частна изгода, само че висшите съдии не са съгласни с този извод.

„ В своята процедура Върховният административен съд неведнъж е посочвал, че за съставомерност на действието … е задоволително да е налице официално нарушаване на императивната законова наредба, водещо до пораждане на подозрение в метода, по който се реализират съответните обществени длъжности… Целта е предотвратяването на подозренията, че лицата, заемащи висши обществени длъжности, реализират пълномощията си въз основата на персонални и роднински връзки, а не въз основата на законоустановени критерии “, акцентират магистратите.

В случая Върховен административен съд е установил, че Кацаров е подписал плана за наредбата на 18 май 2021 година, до момента в който още не е било вписано освобождението му като ръководител и член на УС на сдружението, само че в това време към този момент е бил длъжностен министър на опазването на здравето. Върховен административен съд напомня, че и след освобождението на Кацаров като министър, той още веднъж е влезнал в управителния съвет на сдружението.

„ Т. е. налице е трайна връзка сред посочените субекти, налагаща дефинирането им като свързани лица по смисъла на §1, т. 15 от ДР на ЗПКОНПИ “, се споделя в решението на Върховен административен съд.

Днес Кацаров разяснява в профила си във Facebook, че висшите съдии не би трябвало да се гордеят с решението си, което приема за бухалка и прибавя, че изменението в наредбата даже не е било утвърдено. Според него наложената му санкция е част от цената, която заплаща, за това, че е дръзнал да се опълчи на могъщите подмолни ползи.,пише лекс бг

„ Бях санкциониран не за това, че съм направил нещо, а за това, че съм взел участие в разискване. Глобяват ме по тази причина, че допускат, че съм имал желание. Глобен съм за утопичен спор в нещо, в което не може даже теоретично да имам какъвто и да е интерес. Не мисля, че Върховен административен съд може да се гордее с това решение. Иска ми се да имам вяра, че множеството съдии там ще се почувствали неловко от него, тъй като противоположното би означавало, че няма никаква вяра за правдивост и господство на закона. Разбира се, аз ще си платя санкцията. Това е част от цената, която заплащам, за това, че дръзнах да се опълчва на могъщите подмолни ползи и да скапва показно схеми за кражба на държавни средства “, написа Кацаров.

„ Може да ме смятате за доверчив или даже малоумен, само че аз не преставам да имам вяра, че борбата за правдивост си коства и ви убеждавам, че тази бухалка, въпреки и мъчителна, няма да ме пречупи. Стоя зад всяко свое деяние и ще продължа по пътя “, показва още някогашният министър.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР