Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев попита риторично

...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев попита риторично
Коментари Харесай

Демерджиев за откраднатите 81 милиона: Защо Калин Стоянов плати, а после се сети да разследва?

Бившият длъжностен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев попита риторично дали следствието на прокуратурата и обвиняванията на наследника му на поста Калин Стоянов по отношение на социална поръчка за новите персонални карти, предоставена от Министерство на вътрешните работи по времето на предходното служебно държавно управление, не е обвързвано с приемането на България в Шенген.

Според Стоянов, който подаде сигнала до прокуратурата по този случай, анексът към контракта с немски консорциум е ощетил страната с 81 млн. лева Договорът е бил индексиран с тази сума, като подписът за това е на Демерджиев - два дни преди да сдаде поста (юни 2023 г.).

" Аз се чудя дали работата в тази връзка (подмяната на персоналните карти) не е забавена и дали не се търсят някакви странични аргументи, с цел да се оправдае това безучастие, тъй като това безучастие може да се окаже спънка за приемането ни в Шенген, защото съществуването на новите български персонални документи са част от изискванията за приемането ", разяснява Демерджиев, контраатакувайки Килн Стоянов.

По думите му той нямал нямал никакви терзания във връзка с контракта. Уточни, че публичната поръчка е почнала през 2018 година и е предходна през дълги премеждия, включително и правосъдни процеси, които са завършили през 2022 година

Настоява, че цената на поръчката е била повишена поради инфлацията и по тази причина се е наложило договорът с немския консорциум да бъде индексиран. Демерджиев разясни също по този начин, че настояването е било за надалеч по-висока сума от утвърдените 81 млн. лева

" Шест месеца всички служби в Министерство на вътрешните работи работиха по тази тематика, направихме съвещания и с Агенцията за публичните поръчки, съгласувахме текста на анекса с нея. Получихме утвърждение и насоки и по този начин бяха изчислени съответните суми, които са по-ниски от това, което искаше изпълнителят и то повече от два пъти ", добави някогашният длъжностен вътрешен министър и посочи, че в неговите дейности не можело да се търси занемареност, за каквото се води следствието.

За него главните въпроси са за какво Калин Стоянов е платил тази сума по този контракт и за какво я оспорва чак в този момент. Според Демерджиев министърът или е приел, че всичко е наред по този контракт, или е платил заради някакви други условия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР