Бившият служебен министър на културата Велислав Минеков може да се

...
Бившият служебен министър на културата Велислав Минеков може да се
Коментари Харесай

Само за 6 месеца: Велислав Минеков е раздал над 75 хиляди лева на съветниците си

Бившият длъжностен министър на културата Велислав Минеков може да се похвали като един от най-щедрите работодатели. В рамките на 6 месеца ръководство във ведомоството той е изплатил 75 650 лв. по цивилен контракти на съветници към политическия си кабинет, написа „ “.

Данните са публични и са предоставени от новия министър на културата Атанас Атанасов, откакто депутатът от ГЕРБ Тома Биков е задал документално въпроса какви трудови и цивилен контракти са подписани от служебния министър от май до декември 2021 година Отговорът на Атанас Атанасов е качен на уеб страницата на Народното събрание, само че поради закона за персоналните данни там липсват числа и имена.

От справката излиза наяве, че през 6-те месеца четирима са подпомагали на цивилен контракт политическия кабинет на служебния министър. Единият е получил на три пъти за 6 месеца внушителната сума от 31 600 лева, което приблизително е 5266 лв.. Не е известно кой е подписалият този цивилен контракт и за какви препоръки е бил поканен.

Най-вероятно вторият консултант, посочен в справката като “подпомагал Министерство на културата във връзките с обществеността”, е Евелина Кирилова, която влезе в служебния екип с сполучлива кариера в компании и малките екрани Би Ти Ви, “Нова” и Българска национална телевизия. Стойността на нейните препоръки е 36 150 лв., получени от края на юни доникъде на декември 2021 година Сумата ѝ е изплатена посредством 5 цивилен контракта с Министерство на културата за 7 месеца. Като през август договорът е за 5200 лв., през септември и октомври - 10 325 лв., а от юни до август - 13 825 лв.. През ноември и декември Кирилова е получила два превода по 3500 лв..

Очевидно последната сума е била нормална за съветниците към политическия кабинет. От формалната информация се виждат още 2 контракта. Единият е още веднъж за 3500 лв. и е за консултантски услуги за развиване и рационализиране на електронното ръководство в Министерство на културата. Консултант в областта на театралните изкуства пък е получил заплата в размер на 4400 лв. за два месеца. Според неофициална информация това е Васил Василев, шефът на Плевенския спектакъл, който е измежду претендентите за шеф на Народния спектакъл.

Размерът на гражданските контракти при служебния министър внезапно се разминава със междинната заплата във ведомството му - малко над 1000 лв..

Самият Минеков води борба бюджетът на ведомството за 2022 година да се усили от 244 милиона лв. на 363 милиона лв. поради “критичната ситуация” и вероятността системата на културата да се срине. Служебният министър на културата уточни и недостига в министерството като причина да желае изгонването на ГЕРБ от централата, която е ситуирана на два етажа в една от административните здания на НДК.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР