Бившият шеф на звеното за борба с безредиците в столичната

...
Бившият шеф на звеното за борба с безредиците в столичната
Коментари Харесай

Главният обвиняем за боя над протестиращи през 2020 г. осъди Министерството на правосъдието |

Бившият началник на звеното за битка с безредиците в столичната профилирана полиция Андон Андонов, който е главният обвинен за на Министерския съвет през лятото на 2020 година, осъди Министерството на правораздаването за нелегално уволняване, заяви.

След като имената на служителите на реда, малтретирали протестиращи,, Андонов смени работното си място - , до момента в който тази конструкция беше подчинена на основния прокурор Иван Гешев.

Когато бюрото мина към Министерството на правораздаването,. Той заведе дело против заповедта, с която през ноември 2021 година тогавашният длъжностен правосъден министър Иван Демерджиев го уволни.

Делото е прегледано от ръководителя на Административния съд в София Радостин Радков, който е отменил заповедта на Демерджиев и е присъдил министерството да заплати на Андонов 660 лева разходи (той е упорствал за 1200 лева.). Това правосъдно решение не е дефинитивно и министерството може да го оспори пред Върховния административен съд.

Андонов е уволнен с претекст, че е бил в едногодишен изпитателен период и оценката му за осъществяване на длъжността е посочила, че той не се оправя. За да бъде уволнен някого в тази догадка обаче би трябвало да са изпълнени по едно и също време две неща:

- той за първи път да заема държавна работа и да не е изтекла една година от първото му назначение на държавна служба;

- органът по назначението да реши, че желае в границите на този едногодишен период да приключи служебното правно отношение, без да дължи предупреждение и мотиви;

Въпросният едногодишен изпитателен период стартира да тече от първичното назначение на държавна работа, а това при Андонов се е случило още през 1994 година, приема арбитър Радков. Андонов е назначен в Министерство на вътрешните работи през 1994 година и работи там до февруари 2021 година, когато със заповед на Иван Гешев е преназначен. 

От материалите по делото се вижда, че до момента в който Гешев е бил началник на Андонов, го е наградил с отличие знак " Прокуратура на Република България " - за образцово осъществяване на служебните отговорности.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР