Бившият шеф на службата за държавна сигурност на Сърбия поиска

...
Бившият шеф на службата за държавна сигурност на Сърбия поиска
Коментари Харесай

Бивш помощник на Милошевич иска отмяна на присъда за военни престъпления

Бившият началник на службата за държавна сигурност на Сърбия изиска анулация на присъдата си за военни закононарушения за финансиране и съоръжение на сръбски милиции в Босна по време на войната от 1992-95 година, потвърдиха юристите му във вторник, заявявайки, че той не е знаел за закононарушенията.

Делото против Йовица Станишич и неговия зависещ Франко " Френки " Шиматович е последното дело пред Трибунала на Организация на обединените нации в Хага, датиращо от войните, които избухнаха с разпадането на някогашна Югославия, и се проточи близо 20 години.

Станишич беше наказан на 12 години за подкрепяне и съучастничество в закононарушения, осъществени от сръбски паравоенни групировки в Босански Шамац.

" Станишич не е бил близо до мястото (на престъпленията) и не е потвърдено, че е бил в контакт с директните причинители ", сподели неговият юрист Уейн Джордаш.

И Станишич, и Симатович апелираха присъдата си и поискаха оправдани.

Прокуратурата също подаде тъжба, като изиска мъжете да бъдат в допълнение наказани за подкрепяне и съучастничество в закононарушения, осъществени от сръбски паравоенни групи в други региони на Босна. Прокурорите ще очертаят случая си в съда в сряда.

Съдебното решение по делото Станишич и Шиматович през 2021 година означи първото наказание на сръбски държавни чиновници за закононарушения, осъществени на място в прилежаща Босна.

Прокурорите твърдяха, че мъжете са били директна връзка сред държавното управление на някогашния югославски президент Слободан Милошевич в Сърбия и закононарушенията, осъществени по време на войните в Босна и Хърватия, оставили над 100 000 убити и прогонили над един милион души от домовете им.

Милошевич умря в килията си през 2006 година, до момента в който беше съден за геноцид и закононарушения против човечеството.
 Доживотна присъда за Ратко Младич
Доживотна присъда за Ратко Младич

Хага удостовери издадената по-рано присъда за военни закононарушения
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР