Бившият шеф на руското разузнаване Игор Сергун е починал в

...
Бившият шеф на руското разузнаване Игор Сергун е починал в
Коментари Харесай

Бившият шеф на руското разузнаване Игор Сергун е починал в Ливан, обяви бивш съветник на Тръмп

Бившият началник на съветското разузнаване Игор Сергун е умрял в Ливан. Това е оповестил по време на разпит пред ФБР някогашният консултант на Доналд Тръмп Майкъл Флин. 
 Версия: Бившият началник на съветското разузнаване погубен в Ливан от турските спецслужби  Изненадващо умря шефът на съветското разузаване
Москва заяви за гибелта на Сергун на 3 януари 2016 година Официалната версия е, че 59-годишният Сергун е умрял от инфаркт в Москва. 

В началото на март 2016 година ливански медии оповестиха, че Сергун е погубен по време на секретна задача в Бейрут, като в убийството му може да са забъркани турските спецслужби. Москва отхвърли тази версия.

Бившият консултант на Тръмп Майкъл Флин е дал показания за Игор Сергун през февруари 2017 година по искане на спецпрокурора Робърт Мюлер в границите на следствието на съветската интервенция на президентските избори в Съединени американски щати. 

Руската работа на Би Би Си разгласява и част от доклада от разпита на Флин, като елементи от документа са цензурирани. 

В показанията Флин изяснява, че след гибелта на Сергун в Ливан се е обадил на тогавашния съветски дипломат в Съединени американски щати Сергей Кисляк, с цел да изрази съболезнованията си. 

Флин споделя още и за връзките си със Сергун. По думите му двамата се срещнали, когато Флин дошъл в Русия през 2013 година като началник на разследващата работа към американското министерство на защитата. 

Визитата му тогава траяла четири дни. Той взел участие в стратегия за развиване на лидерски качества, проведена от съветското разузнаване. 

Според Флин руснаците му били признателни за визитата. 

След запознанството със Сергун двамата траяли да си поддържат връзка.

На 28 февруари 2014 година Сергун трябвало да дойде в Съединени американски щати, само че поради дейностите на Русия в Крим визитата била анулирана, изяснява Флин, като прецизира, че по-късно двамата повече не са общували. 

По време на разпита Флинк разказва Сергун като човек, с който имал доста общо. 

" Двамата имат сходно минало, имат синове на идентична възраст, били са свързани с битката с тероризма. Сергун имал белези от Чечня, а също така двамата си споделяли разкази за Афганистан ", се споделя в документа. 

От съветското министерство на защитата оповестиха пред ТАСС думите на Майкъл Флин в границите на разпита за " клюки " и " тайни нелепости ".

След гибелта на Игор Сергун началник на съветското разузнаване стана генерал-полковник Игор Коробов. Той умря след по-малко от три години на поста - на 21 ноември, като съгласно известието на съветското военно министерство той е умрял след тежко и дълготрайно боледуване, въпреки че по този начин и не стана ясно от какво тъкмо е боледувал. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР