Бившият шеф на районното полицейско управление в град Раковски Георги

...
Бившият шеф на районното полицейско управление в град Раковски Георги
Коментари Харесай

Окончателно: Решетки за бившия шеф на РУ Раковски

Бившият началник на районното полицейско ръководство в град Раковски Георги Илиев остава за непрекъснато в ареста, до момента в който не завърши делото против него. Това реши пловдивският апелативен съд на днешното съвещание, като удостовери определението на миналата инстанция, с което на 30 октомври беше отхвърлена жалбата на някогашния полицейски шеф Илиев за по-лека мярка за неотклонение. Той остава с непрекъсната мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

Илиев беше задържан след обвиняване за рушвет посредством изнудване и корист със служебно състояние. Според прокуратурата, той и арестуваните с него оперативни служащи Валентин Гоцев и Желязко Колев са поискали 20 бона от търговец на цигари на черно, с цел да заличат всички документи и доказателства против контрабандиста по формираното против него досъдебно произвеждане.

От държавното обвиняване оповестиха, че до разкритията се е стигнало след подхванатото следствие против служителите на реда Стефан Модев и Петър Атанасов, които предишния юли ограбиха бус с контрабандна стока в Пловдив. Постъпила информация за още два осъществени грабежа от същия вид. В тях служители на реда по подобен метод са атакували търговци на безакцизен тютюн.

Един от пострадалите в тези грабежи съобщил да нападението. Малко по-късно Стефан Модев направил фотография на пътя на незнаен мъж, заловен с бус незаконни цигари. Той изпратил фотографията на шефа на районното Георги Илиев и на двамата оперативни служащи. Четиримата като група решили да изнудват хванътия в крачка търговец за 20 000 лв.. Контрабандиста се явил в районното в Раковски на 15 март. В стаята били Илиев, Гоцев и Колев. Те му посочили фотосите на буса с тайника с цигарите и му поискали 20 бона, с цел да го покрият.

Той платил парите на Модев, който пък ги предал на шефа си Георги Илиев. Според събраните данни всички ченгета прибрали по хилядарка от изнудването.

Магистратите одобриха, че макар отстраняването му от длъжността шеф на районно управление (на МВР) Раковски, както и дисциплинарното му уволняване от 5 октомври, при по-лека мярка за неотклонение, обвиненият би имал опция да извърши закононарушение против правораздаването. От доказателствата събрани досега се извежда извода, че арестуваният има престиж и може да влияе на очевидци и обвинени по делото, защото двамата му подчинени са на независимост против парична гаранция.

За сходно закононарушение закона плануват сред три и 10 години „ отнемане от независимост “, гарнирани със солена санкция в размер до 20 000 лв., както и вероятно отнемане от права.

Определението на Апелативния съд е дефинитивно.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР