Бившият шеф на „Пирогов” проф. Асен Балтов твърди, че министърът

...
Бившият шеф на „Пирогов” проф. Асен Балтов твърди, че министърът
Коментари Харесай

Асен Балтов: Стойчо Кацаров се опитва да заличи листа за лечението си в Пирогов

Бившият началник на „ Пирогов” проф. Асен Балтов твърди, че министърът на опазването на здравето се пробва да заличи листа за лекуване, публикуван му от незабавната болница. Самият Стойчо Кацаров твърди за този лист, че е с подправен автограф.

„ Разбрах напълно скоро, че е подал молба и желае да бъде премахнат този болничен лист от досиетата и от НЗОК. Явно счита, че му се накърняват някакви права. Против съм това нещо да се случи”. Това споделя Асен Балтов в предаването „ Карай направо” с Диана Найденова. По думите му сходно изтриване може да направи единствено лекуващият го доктор и болничното заведение, от която е публикуван листът. „ Надявам се, че няма да го създадат. Все отново тече и прокурорска проверка”, сподели Балтов пред.

Той разяснява и уволнението си от „ Пирогов”.

„ Не съм политически привързан. Но очевидно това, че участвах в двата Щаба се счита за политическо обвързване. Това очевидно е предиздвикало министъра да реши, че един от хората, с които би трябвало да се разправи политически, съм аз. Същото се случи с проф. Кантарджиев, който беше пенсиониран. Към професор Ангелов офанзивите не престават до момента. Удариха на камък с доцент Кунчев. С ген. Мутафчийски не могат да създадат това, тъй като той не е зависещ на Министерството на здравеопазването, а на Министерството на защитата. При мен очевидно имаха карт бланш да го направят”, разяснява Балтов.

Той описа и по какъв начин се е срещнал с министър Стойчо Кацаров. Това е станало по времето, когато Балтов е работел във Военна болница. Представили му Стойчо Кацаров, обяснили му, че майка му си е счупила рамото и разчитат на него, с цел да я оперира.

„ След това не сме се виждали. Имали сме разногласия през годините, когато станах и шеф на болничното заведение. Най-вече не бях склонен с неговите отбрани към частните лечебни заведения. Не бях склонен с тези промени, които оферираше и с отбраната на частния бранш в опазването на здравето по отношение на държавните лечебни заведения. Той защитаваше тезата, че всичко би трябвало да стане частно, всичко да стане платено. Това го сподели и като беше министър – че надали не опазването на здравето е стока и би трябвало да гледаме на него като на покупко-продажба”, разяснява проф. Балтов.

По думите му той не е имал опция да отговори на отчета на НЗОК за тежки нарушавания в „ Пирогов”.

„ Основанието за уволнението ми беше тежки нарушавания и редовно несъблюдение на служебните отговорности като шеф. Това беше след инспекция на НЗОК – за хоспитализация на хора, прекарали Коронавирус. Бях уволнен, без да имам право да възразя на отчета. Министърът сподели, че има безспорни обстоятелства и би трябвало да бъда уволнен”, изясни Балтов.

По думите му Кацаров бил признат в „ Пирогов” по пътека, която е обща за цироза и функционални нарушавания на черния дроб. „ Със сигурност има лист, бил е в „ Пирогов”, прегледан е, направени са му проучвания, подписал си е листа. Твърденията му, че не е подписал листа, отпаднаха. Дали е лежал и дали е желал да лежи – не знам”, казо проф. Балтов.

По думите му в случай че Стойчо Кацаров, не е желал да лежи в болница, е трябвало да подпише отхвърли и да си заплати проучванията. „ В частна болница би трябвало да е един кешов пациент и всичко да си плати”, сподели Балтов.

Днес той не заобикаля да минава около болничното заведение.

„ Поставих си трета доза при колегите”, изясни проф. Балтов.

„ Колегите ми оферират към този момент да стартира да работя на други места, само че аз се възпирам към този момент, желая да видя по какъв начин ще се развият събитията”, сподели проф. Балтов.

Бившият началник на „ Пирогов” не зачертава изцяло вероятността да влезе в борбата на идните избори.

„ На този стадий не бих влезнал в политиката. Но виждате, че ситуацията е динамична, не е ясно какво ще се случи. Нещата се трансформира всеки момент”, сподели проф. Балтов.

Запитан дали въпреки всичко ще забележим името му в листи на някоя партия за изборите, той беше сбит: „ Ще видим”, сподели Балтов.

„ Аз имам експертиза в опазването на здравето. Ако някой желае моята експертиза, той ще реши дали има потребност от мен. Ако не я желаят, аз ще си остана доктор, който да си лекува пациентите”, сподели проф. Балтов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР