Бившият селекционер на женския национален отбор на България Драган Нешич

...
Бившият селекционер на женския национален отбор на България Драган Нешич
Коментари Харесай

Драган Нешич: Спортът ще съществува и след COVID-19, но ще има големи промени

Бившият селекционер на женския народен тим на България Драган Нешич приключи сезона на трето място в румънската Дивизия А1 с женския волейболен тим на КСМ (Търговище). Сръбският експерт даде особено изявление за клубния уебсайт от вкъщи си в Добрич, където живее от няколко години. В него треньорът споделя за обстановката в женския волейбол в северната съседка, само че и в международния волейбол.

Г-н Нешич, работата в Търговище завърши по-рано, в сравнение с очаквахте. Какво вършиме в този момент?

Със фамилията си съм! Тъкмо следих онлайн образованието на сина ми.

Разочарован от решението на румънската федерация да постави завършек на шампионата?

Не, не... Това е решение в сходство с това, което се случва по света сега. Спортните съревнования са завършени, спрени, замразени, както желаете ги наричайте. Това е ситуацията и би трябвало да се приспособяваме. Трябва да сме реалисти и да признаем, че сега е съвсем невероятно да спортуваме. Има обаче нещо, което не е елементарно да се одобри.

Какво тъкмо?

Фактът, че федерацията разгласи първенец и при мъжете, и при дамите. Другите шампионати в Европа и света завършиха, само че титли не бяха присъдени. Това е специфична обстановка и хората, които управляват управителните органи, би трябвало да се приспособяват към това. Приключвате шампионата, само че не вземате решения, които могат да обиден тимовете. Казвам, че решението на румънската федерация слага в неизгодно състояние множеството отбори. На хартия, и ние, и Динамо и Щиинца (Бакъу) бихме могли да получим повече от този сезон. И тогава какво вършим? Как ще го разбираем?

По-конкретно - Драган Нешич не счита, че румънската федерация по волейбол е сбъркала, като е спряла шампионата, а като реши да не бъдат изиграни оставащите мачове.

Трябваше да е сезон без първенец. В западните страни няма първенци, никой не изпада. Така че мисля, че това трябваше да се случи и в Румъния.

Предполагам, че доста от състезателките са били разочаровани от този резултат, изключително тъй като изгубиха пари...

Нека ви кажа нещо. Намираме се в интервал, в който финансовата страна би трябвало да е на втори проект. В рецесия сме и всеки би трябвало да разбере това. Лично аз не мога да се бунтувам, че не съм получил последните си заплати. Някога съм го правил, тъй като беше незаслужено, само че виждам какъв брой е мъчно сега. Живеем в необикновени времена и по тази причина би трябвало да гледаме на нещата по друг метод, не както до момента.



Не отговорихте на въпроса...

Момичетата схващат обстановката, тъй като виждат какво се случва по света. Нашето здраве и бъдещето ни са по-важни от контракта.

Страхувате ли се от протичащото се със международния спорт в този момент?

Роден съм по време на икономическа рецесия в Сърбия, претърпях рецесия по време на войната, не преставам да преминавам през обществени и стопански рецесии и най-вероятно ще умра по време на рецесия. Ситуацията в този момент е сходна на тази по време на войната в Сърбия, като се изключи това, че не се чуват гърмежи на бомби или изстрели от картечници. Не ми е мъчно. Свикнал съм.

Ще има ли икономическа рецесия в спорта?

Във всички области ще има икономическа рецесия, само че това не значи, че ще спрем да спортуваме. Спортът ще съществува след COVID-19, единствено че ще има промени. По време на рецесията 2008-2009 година бях в Италия, всичко стартира внезапно. Хората останаха без работа, договорите понижиха, както и парите. Какво направих? Приспособих се. Договорът ми от 50 000 евро беше паднал на 30 000 евро. Продължих да си правя работата и чаках всичко да завърши. Това и се случи. Така ще бъде и в този момент.

Липсват ли ви тренировките, мачовете?

Определено, само че пък се веселя на фамилията си. Казах на кмета на Търговище, че мога да остана там през цялата рецесия, даже да съм надалеч от фамилията ми. Каза ми, че няма потребност и че мога да се прибера. Нашият президент Кристиан Саву също даде единодушие да си дойда в България, да бъда до брачната половинка и сина си.

Ще се върнете ли в Търговище, откакто рецесията, породена от COVID-19, завърши?

Ще се обадя и ще попитам. Ще се кача в колата и след няколко часа съм там.

Какво ще кажете на състезателките, на сътрудниците ви от щаба, само че най-много на почитателите на тима?

Нека сме наясно какво се случва и в никакъв случай да не забравяме това, което ни сполетя. След време всичко, което се случва в този момент, ще се трансформира в спомен и ще съжаляваме, когато забележим, че всичко това не ни е научило на нищо. Иска ми се, откакто преодолеем сложните времена, да сме разнообразни. За да ценим повече обществения живот, който ще имаме, да не излизаме по улиците, без да осъзнаваме какво става към нас. Нека имаме малко повече почитание към всичко, което животът може да ни предложи и да осъзнаем, че в случай че сме по-добри, може би Бог към този момент няма да ни санкционира.

*Драган Нешич водеше националките ни два пъти, като бе треньор първо до 2010, а след това направи наново завръщане през 2015 година, в това число и за Европейското състезание.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР