Бившият съветник на Доналд Тръмп Стив Банън се опитва да

...
Бившият съветник на Доналд Тръмп Стив Банън се опитва да
Коментари Харесай

Големият проект на Стив Банън за популистки университет в Италия се разпада

Бившият консултант на Доналд Тръмп Стив Банън се пробва да сътвори школа за " гладиатори " бранители на " юдейско-християнския Запад " в някогашен италиански манастир. Тишината, която към момента царува зад вековните стени на манастира обаче, е удостоверение за ограничавания интерес, който американецът предизвика на Стария континент.

Манастирът Тризулти, учреден през 1204 година посред зеленината в полите на Апенините в района Абруцо, на стотина километра източно от Рим, през 1947 година е възложен на Цистерцианския медал, пустее и не се употребява по предопределение.

Миналата година министерството на културата го даде на концесия за 19 години и 100 000 евро на година на католическия институт " Дигнитатис Хумане " (Dignitatis Humanae - DHI), център за проучвания с началник британеца Бенджамин Харнуел, който е непосредствен с Банън.

В аскетичните килии на монасите, посред изтънчено завършения жив плет и павираните пътеки, Харнуел възнамерява да образова бъдещите националистически водачи и " културни воини " против секуларизма, джихадизма, противозаконната имиграция и употребата на елементарните хора от могъщия хайлайф.

" Обучението ще е тежко ", ще наподобява на духовно отшелничество, имащо за цел " в действителност да се проникне с ръка, даже с пестник в душата на индивида и да се изтръгне оттова всичко, което не е значимо, и да бъде положено в нея всичко положително, което може да бъде усъвършенствано ".

Стив Банън даде обещание един милион $ (894 милиона евро) за финансиране на плана, само че към този момент наподобява, че той е единственият, който в действителност е дал лептата си.

Американецът откри плодородна почва в Италия, където от юни предходната година на власт е съдружното държавно управление на крайнодясната партия Лига и антисистемното придвижване " Пет звезди ". Според Банън, в случай че този план проработи, би могъл " да промени политиката на международно равнище ".

" Мечтата на Стив "

" Мечтата на Стив беше да сплоти левите популисти и десните националисти и да ги трансформира в сплотено цяло ", а съюзът на Лига с " Пет звезди " е най-хубавият образец за това на света, твърди Харнуел.

Властта продължава да е в ръцете на Лига на Матео Салвини, която завоюва 17 % от гласовете на парламентарните избори през март предходната година и 34 % от гласовете на европейските избори в Италия на 26 май.

Това окрилява Матео Салвини, който насочи апел при започване на април за образуване на огромна националистическа група, която да е " най-голямата в Европейския парламент ", дружно с партиите на лидерката на френската последна десница Марин Льо Пен, унгарския министър председател Виктор Орбан и холандския водач Герт Вилдерс.

Такова обединяване на европейските националисти е и огромният план на Стив Банън: след изгонването му от Белия дом, той основа в Брюксел фондацията " Движението ", която да свърже националистическите и популистки партии в навечерието на евроизборите този месец и да им дава разбори и тактики.

Но като се изключи Матео Салвини останалите заинтересувани демонстрираха запаси към тази американска бойна машина. И въпреки множеството от тях да събраха забележителна поддръжка в страните си, алиансът им в Брюксел остава предполагаем: общият евроскептичен и антимигрантски акцент не е задоволителен да замаскира огромните разлики посред им.

Конфликтът сред Лига и придвижване " Пет звезди "

В Италия акцията на Матео Салвини бе опетнена от обвинявания в корупция против заместник-министър от Лига, за чиято оставка шумно настояваше придвижването " Пет звезди ", което очевидно губи поддръжка измежду гласоподавателите.

Проектът за академия на Стив Банън може също да стане жертва на спора сред съдружните сътрудници.

Харнуел се надява да одобри няколко възпитаници (всеки от които ще заплати такса до 1000 евро) за триседмично образование тази година и общо 250 възпитаници, когато планът набере скорост.

Харнуел постоянно коленичи в бароковия параклис, обикаля из залите с изписани с стенописи тавани и твърди, че с него са се свързали към хиляда евентуални възпитаници. Само 20 % от тях обаче са от Стария континент. Повечето са англосаксонци - британци, американци, канадци и австралийци.

За момента в някогашната обител живеят единствено към 40 бездомни котки. Първо се постанова ремонт на покрива и водопровода, пробутване на санитарни възли и връзка с интернет.

Тъй като манастирът е вписан в културното завещание, оправянето с италианската администрация е предизвикателство единствено по себе си. Но подозренията нарастват и към изискванията по даване на концесията, а министерството на културата, ръководено от придвижване " Пет звезди ", заяви на Агенция Франс Прес, че е почнало следствие, което може да сложи всичко под въпрос. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР