Бившият съпруг на новия френски премиер Габриел Атал заема поста

...
Бившият съпруг на новия френски премиер Габриел Атал заема поста
Коментари Харесай

Френският премиер-гей назначи бившия си съпруг за външен министър

Бившият брачен партньор на новия френски министър председател Габриел Атал заема поста на външен министър на страната. Стефан Сежурне е назначен на мястото на Катрин Колона.

“По рекомендация на министър-председателя бях назначен за министър на Европа и външните работи от президента на републиката. Оценявам високо оказаната ми чест. Тя е голяма. Ще се стремя да предам на света неповторимия глас на нашата страна ”, разгласи Сежурне.

38-годишният французин е най-младият външен министър на страната. Преди това той е бил общоприет секретар на партията “Ренесанс ” на Еманюел Макрон, а последно бе евродепутат и водач на политическата група “Обнови Европа ” в Европейския парламент.



Външният министър Стефан Сежурне

Самият Сежурне отхвърли да разяснява връзките си с Атал пред френски медии. Въпреки това няколко издания разкриха, че сътрудниците са се разделили, само че самите политици не са удостоверили това.

За двамата се знае, че са сключили брак през 2019 година, само че близки до новия министър председател настояват, че те не са двойка от две години. В поддръжка на тази теза е информацията, че в декларациите си до Върховния орган за бистрота на публичния живот и Сежурне, и Атал не са заявили специалността на колегата си, нещо, което предходни години са правили.

Политическата прозорливост, приписвана на новия министър, ще бъде подложена на тестване, защото след избирането му през 2017 година Еманюел Макрон продължава да понижава въздействието на Министерството на външните работи, пишат френски медии. Те прибавят, че всички дипломатически решения се вземат от президента, което не се е случвало при неговите прародители.



Премиерът Габриел Атал

Най-голямата изненада в измененията в кабинета обаче провокира името на новия културен министър – консерваторката Рашида Дати, която е непосредствен съдружник на някогашния президент Никола Саркози. Дати е някогашен министър на правораздаването със мощен глас на политическата сцена и името ѝ е доста разпознаваемо във Франция.

Според анализатори назначението ѝ ще отслаби в по-голяма степен консервативните съперници на Макрон, а също по този начин дава сигнал за желанието му да внесе спомагателен политически опит в кабинета си.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР