Бившият руски журналист Иван Сафронов, отразявал въпроси, свързани с отбраната,

...
Бившият руски журналист Иван Сафронов, отразявал въпроси, свързани с отбраната,
Коментари Харесай

Бивш руски журналист загуби последното обжалване на присъдата си за държавна измяна

Бившият съветски публицист Иван Сафронов, отразявал въпроси, свързани с защитата, загуби през днешния ден последното обжалване на присъдата си от 22 години затвор по обвиняване в държавна измяна, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Сафронов, някогашен публицист, писал за вестниците " Комерсант " и " Ведомости ", който по-късно е бил и консултант на ръководителя на съветската галактическа организация, беше задържан през 2020 година и упрекнат в изнасяне на класифицирана информация.

Той беше наказан през септември предходната година. Присъдата беше избрана от неговите поддръжници като " драконовска мярка ", която демонстрира неналичието на медийна независимост в Русия. Сафронов беше упрекнат в издаване на военни секрети на Чехия – страна членка на НАТО – само че съгласно юристите му присъдата е възмездие за изявленията му за съветските проекти за продажба на бойни самолети на Египет.

През февруари Сафронов беше изместен в строго охраняван затвор в Красноярска област, Сибир, и не присъстваше на днешното изговаряне на Върховния съд в Москва.

Ройтерс напомня, че в понеделник съветският опозиционен политик Владимир Кара-Мурза загуби обжалването на присъдата си от 25 години затвор за държавна измяна и разпространение на " подправена информация " за войната на Русия против Украйна.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР