Бившият румънски крал Михай I почина в Швейцария на 96-годишна

...
Бившият румънски крал Михай I почина в Швейцария на 96-годишна
Коментари Харесай

Почина бившият румънски крал Михай I

Бившият румънски крал Михай I умря в Швейцария на 96-годишна възраст, предадоха румънските медии, базирайки се на известие на кралското семейство.

Михай е умрял в 13 ч. румънско време в резиденцията си в Обон, Швейцария, отбелязва осведомителният уебсайт „ Зиаре”, представен от Българска телеграфна агенция.

Бившият монарх се отдръпна от публичния живот през 2016 година, когато беше диагностициран с левкемия и рак на кожата. Той претърпя хирургическа намеса и съобщи отговорностите си на най-голямата си щерка, престолонаследничката принцеса Маргарета.

Кралският двор заяви, че точната стратегия на погребението ще бъде оповестена в сряда, само че посочи, че тленните остатъци на някогашния монарх ще бъдат изложени за поклонение първо в двореца Пелеш в Синая, а по-късно - в тронната зала на Кралския замък в Букурещ. Погребалната работа ще се състои в Патриаршеската катедрала.

Крал Михай ще бъде заровен в Куртя де Арджеш, където беше положено тялото и на брачната половинка му кралица Ана, която умря предходната година.

Крал Михай, който е братовчед на английската кралица Елизабет, се възкачва на престола в Румъния през 1927 година, когато е едвам на 6 години, и ръководи в продължение на три години, откакто татко му крал Карол Втори бяга с метресата си и се отхвърля от правата си върху трона, отбелязва АП.

Михай още веднъж се възкачва на трона през 1940 година, откакто Карол абдикира за повторно, и ръководи до 1947 година, когато комунистите го принудиха да абдикира. Той прекарва в заточение в Швейцария и Англия към 50 години от живота си, а през 1997 година си върна румънското поданство, отнето му след абдикацията.

През юни 1948 година Михай подписва брак с бъдещата кралица Ана. Двамата имат пет дъщери - Маргарета, Елена, Ирина, София и Мария. За да устоя фамилията си, крал Михай е работил като водач на търговски полети, показва „ Зиаре”.

„ Крал Михай беше една от най-великите персони на Румъния и написа с огромни букви историята на страната. Това е огромна загуба за Румъния, за румънците”, съобщи президентът Клаус Йоханис, който сервира съболезнования на кралското семейство, съобщи Аджерпрес.

Народът се разделя с болежка с крал Михай, „ един модел за морал и достолепие за румънците”, написа в страницата си във Facebook румънският министър председател Михай Тудосе. „ Винаги ще усещаме неналичието му, още повече следващата година, когато ще отбележим стогодишнината от Великото обединяване от 1918 година, миг с изключително значение за нашата нация”, означи премиерът
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР