Бившият ръководител на московската антидопингова лаборатория и информатор на УАДА

...
Бившият ръководител на московската антидопингова лаборатория и информатор на УАДА
Коментари Харесай


Бившият началник на московската антидопингова лаборатория и осведомител на УАДА по невиждания скандал с съветските спортисти по време на олимпийските игри в Сочи през 2014 година Григорий Родченков намеси и името на президента на страната Владимир Путин.

През декември м.г. от МОК оповестиха, че няма доказателства за възможна глоба на Путин за подмяната на допинг проби, само че Родченко няма подозрения, че всичко е ставало със заповед от най-високо място.

" Виталий Мутко (б.р. вицепремиер и някогашен министър на спорта) ми е казвал, че Путин знае доста елементи, в това число и моето име. На процедура е знаел всичко. Аз се отчитах за дейноста си през Юрий Нагорни, той на Мутко, а Мутко през Путин. Президентът искаше да знае всичко, просто подобен му е методът. " Кажете какъв проблем имате и ще създадем всичко за решението му ". Путин не може да отхвърли това ", споделя Родченков в последното си изявление.

Според него абсурдът не е трансформирал отношението към използването на допинг в Русия.

" Манталитетът си остана същия. Манталитет на неистини, мамене на системата и отричане. Сега върви някаква агитация, че съветските спортисти са най-чистите в света. Всички служители, които бяха въвлечение в този развой на неистини, си останаха на местата, спортистите също не са осъдени. Спортистите си мълчат, тъй като ще се простят с хубавия живот. Ще би трябвало да връщат медалите, колите, жилищата, които страната им е дала. Русия си е допингова страна ", споделя още някогашният началник на лабораторията в Москва.

Той споделя също, че не се срами от дейностите си.

" Не ме е позор. Казвам истината. Оказа се, че тези събития от спорта повлияха на политиката и историята. Успехът в Сочи направи Путин по-агресивен. Русия е страна без морал и позор. За страдание и аз съм руснак ", приключва Родченков в диалога с немския публицист Хайо Зепелт, който направи първия пробив в разкриването на допинг аферите в Русия още през 2014 година.

2016 flüchtete Whistleblower Grigori #Rodschenkow in die USA, seither versteckt sich der Kronzeuge des russischen Dopingsystems an einem geheimen Ort. Jetzt spricht er exklusiv im @DLF ➡ https://t.co/XPq8EoNc2Y pic.twitter.com/tJiRafFs3K
— Sport (@DLF_Sport) January 30, 2018

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР