Бившият президент от левицата Луиз Инасио Лула да Силва очаквано

...
Бившият президент от левицата Луиз Инасио Лула да Силва очаквано
Коментари Харесай

Балотаж Да Силва – Болсонаро на президентските избори в Бразилия

Бившият президент от левицата Луиз Инасио Лула да Силва предстоящо получи най-вече гласове на творби в неделя първи тур на президентските избори в Бразилия. Лула обаче не мина прага от 50 % и на 30 октомври ще се изправи на балотаж против сегашния държавен глава – десния популист Жаир Болсонаро, предадоха международните организации.

При преброени 99,9 % от подадените бюлетини, тогавашният синдикален водач води с резултат от 48,4 на 100. Бившият капитан от армията остава втори с 43,2 %. Победата на Лула на първия тур бе предстояща. Големият въпрос обаче бе дали той ще успее да премине прага от 50 на 100 и още през вчерашния ден още веднъж да бъде определен за президент на Бразилия – пост, който към този момент заемаше два мандата в интервала 2003-2011 година

Няколко изследвания на публичното мнение в дните преди изборите дадоха на Лула преднина от 10-15 %. Част от тях даже предвидиха негова победа още на първия тур. Последното изследване на същата организация, оповестено преди броени дни, отреждаше победа на някогашния президент още на първия тур с 50 на 100 от гласовете – с цели 14 % повече, в сравнение с за сегашния държавен глава.

Евентуалният балотаж може да ускори още повече ожесточената поляризация и тлеещото политическо напрежение в най-голямата страна в Латинска Америка и четвърта народна власт в света. Освен това околните резултати се чака да дадат мощен подтик на Болсонаро, който изоставаше с 10-15 % от Лула в изследванията, чиято меродавност оспори, отбелязва Ройтерс.

“Борбата продължава до окончателната победа. Ще спечелим тези избори ”, сподели решително някогашният бразилски президент, представен от Франс прес.

Лула добави, че ще продължи да води интензивно своята предизборна акция.

“Победихме лъжите на изследванията ”, съобщи Болсонаро.

Той изрази оптимизъм, че ще завоюва балотажа.

Болсонаро, който се въодушевява от предходния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, от месеци твърди, без да показа каквито и да било доказателства, че системата за електронно гласоподаване е уязвима за измами – теза, която е отхвърляна от правни специалисти. Бразилският президент, чиято известност понижа сензитивно след пандемията от новия ковид, засегнала тежко страната, заплаши, че може да не признае резултатите от изборите и да свика митинги. Но поради изненадващо положителното му показване на първия тур, е малко евентуално той да извърши заканата си, най-малко до балотажа.

Политически анализатори чакат акцията на Болсонаро да набере подтик, отбелязва Ройтерс.

“Крайната десница е доста мощна в цяла Бразилия ”, сподели още политологът Карлос Мело, съгласно който “победата на Лула на втория тур към този момент е по-малко евентуална ”.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР