Бившият президент от левицата Луиз Инасио Лула да Силва очаквано

...
Бившият президент от левицата Луиз Инасио Лула да Силва очаквано
Коментари Харесай

Балотаж в Бразилия между Лула и Болсонаро на 30 октомври

Бившият президент от левицата Луиз Инасио Лула да Силва предстоящо получи най-вече гласове на творби през вчерашния ден първи тур на президентските избори в Бразилия. Той обаче не мина прага от 50 % и на 30 октомври ще се изправи на балотаж против сегашния държавен глава - десния популист Жаир Болсонаро, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

При преброени 99,9 % от подадените бюлетини, тогавашният синдикален водач води с резултат от 48,4 на 100. Бившият капитан от армията остава втори с 43,2 %.

Победата на Лула на първия тур бе предстояща. Големият въпрос обаче бе дали той ще успее да премине прага от 50 на 100 и още през вчерашния ден още веднъж да бъде определен за президент на Бразилия - пост, който към този момент заемаше два мандата в интервала 2003-2011 година

Няколко изследвания на публичното мнение в дните преди изборите дадоха на Лула преднина от 10-15 %. Част от тях даже предвидиха негова победа още на първия тур.

Последното изследване на същата организация, оповестено преди броени дни, отреждаше победа на някогашния президент още на първия тур с 50 на 100 от гласовете - с цели 14 % повече, в сравнение с за сегашния държавен глава.

Евентуалният балотаж може да ускори още повече ожесточената поляризация и тлеещото политическо напрежение в най-голямата страна в Латинска Америка. Освен това околните резултати се чака да дадат мощен подтик на Болсонаро, който изоставаше с 10-15 % от Лула в изследванията, чиято меродавност оспори, отбелязва Ройтерс.

" Борбата продължава до окончателната победа. Ще спечелим тези избори ", сподели решително някогашният бразилски президент, представен от Франс прес. 

" Победихме лъжите на проучванията ", съобщи Болсонаро. 

Болсонаро, който се въодушевява от предходния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, от месеци твърди, че системата за електронно гласоподаване е уязвима за измами - теза, която е отхвърляна от правни специалисти.

Президентът, чиято известност понижа сензитивно след пандемията от новия ковид, заплаши, че може да не признае резултатите от изборите и да провежда митинги. Но поради изненадващо положителното му показване на първия тур, е малко евентуално той да извърши заканата си, най-малко до балотажа.
 Привърженици на Болсонаро. Снимка АП/БТА
Политически анализатори чакат акцията на Болсонаро да набере подтик, отбелязва Ройтерс.

" Крайната десница е доста мощна в цяла Бразилия ", сподели политологът Карлос Мело, съгласно който " успеха на Лула на втория тур към този момент е по-малко евентуална ".

Настроението пред фамилната къща на бразилския президент в Рио де Жанейро нощес бе празнично.

Негова привърженица увери, че успеха може да бъде отнета на Болсонаро единствено с машинация.

" Проучванията в нашата страна, медиите и публицистите, са лъжци, негодници, безсрамници ", сподели Мария Лурдис де Нороня. " Ние няма да признаем резултатите, в случай че Болсонаро загуби ", предизвести 63-годишната жена.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР