Бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе почина на 95-годишна възраст,

...
Бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе почина на 95-годишна възраст,
Коментари Харесай

Почина бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе

Бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе умря на 95-годишна възраст, събщи Ройтерс.

"С невероятна горест оповестявам за кончината на бащата- създател на Зимбабве и някогашен президент, другаря Робърт Мугабе ", в Туитър актуалният държавен глава на африканската страна Емерсън Мнангагва

Мугабе е умрял в Сингапур, където постоянно се лекуваше през последните години.

Роберт Мугабе е роден на 21 февруари 1924 година в Кутама, в тогавашната английска колония Южна Родезия, в която властта е в ръцете на бялото малцинство. Мугабе принадлежи към преобладаващата в Родезия националност шона. Той е католик и учи в йезуитско учебно заведение. На 36-годишна възраст се включва в редиците на неразрешената Национална демократична партия. По обучение е учител. Основател е на лявонационалистическото (маоистко) партизанско придвижване Африкански народен съюз на Зимбабве (1963), което до изборите през 2008 година е и ръководеща партия. След идването на власт открива еднопартийна система. Известен е с гоненията против „ белите фермери “ (2001) и критическите изявления по адрес на Съединени американски щати. В политиката изповядва обвързаност към социализма, посредством отвод от пазарна стопанска система по модела на МВФ, поддържа национализацията на индустрията и концепцията за „ твърди цени “ на жизнено-необходимите артикули. Развитите промишлени страни назовава „ огромни братя “, а Буш и Блеър съпоставя с Хитлер.

Въпреки, че Роберт Мугабе през 2001 година отчуждава крупната земеделска благосъстоятелност на някогашните колонисти и ги прокужда отвън страната, икономическото състояние не се усъвършенства и за 7 години Зимбабве се трансформира от най-големия експортьор на пшеница в Африка в най-големия вносител. През 2008 година инфлацията е 100 000% годишно и на 14 май 2008 година е издадена банкнота от 500 000 000 зимбабвийски $, равняваща се на 2 $.

Той бе свален от власт през 2017 година с прелом.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР