Бившият президент на Унгарската федерация по плуване Тамаш Гярфаш бе

...
Бившият президент на Унгарската федерация по плуване Тамаш Гярфаш бе
Коментари Харесай

Обвиниха в поръчково убийство бивш шеф на Унгарската федерация по плуване

Бившият президент на Унгарската федерация по плуване Тамаш Гярфаш бе упрекнат в поръчковото ликвидиране на собствен съперник в бизнеса през 1988, оповестиха прокурори в Будапеща, представени от БГНЕС.
70-годишният Гярфаш, който бе началник на локалната федерация в продължение на 23 години, бе задържан по съмнение в ликвидиране през април предходната година и без под контрол оттогава насам. В изказване на прокурорите се споделя, че те са събрали задоволително доказателства, с цел да го обвинят в „ подбудителство към съзнателно ликвидиране “.
Обвинението се отнася към убийството на медийния магнат Янос Феньо, който бе погубен с автомат в автомобила си в Будапеща на 11 февруари 1998 година. Прокурорите имат вяра, че убийството е било поръчано от Гярфаш след „ рекламен спор и проблеми с властта “, сред двамата мъже, който довел до „ сериозен спор на персонална основа “. Гярфаш към този момент на няколко пъти отхвърли обвиняванията по собствен адрес.
В обвинителния акт прокурорите споделят, че Гярфаш е наел палач на контракт, който да наблюдава Феньо през септември 1997, само че наемникът не съумял да си свърши задачата тогава. Разследването бе възобновено през 2017, и съгласно унгарските медии, е употребило записани диалози сред Гярфаш и друга фигура от подземния свят – Тамаш Портик, който е обвинен в организирането на убийството.
Гярфаш, някогашен състезателен публицист, стана президент на Унгарската федерация по плуване през 1993, само че бе заставен да завърши своя престой отпред през 2016, откакто получи редица рецензии от плувци, в това число и олимпийските първенци Катинка Хошу и Даниел Гюрта по отношение на „ недемократичното “ справяне със спорта. Плувците обявиха, че под ръководството на Гярфаш, федерацията не е изпълнила своите обещания към спортистите, в това число изплащането на подготвителни дотации и бонуси при триумфи, както и обещанията за подобряването на спортните уреди.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР