Бившият президент на СССР Михаил Горбачов почина на 92-та година

...
Бившият президент на СССР Михаил Горбачов почина на 92-та година
Коментари Харесай

ПОСЛЕДНИЯТ СЪВЕТСКИ ЛИДЕР: Световните реакции за смъртта на Михаил Горбачов

Бившият президент на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов умря на 92-та година от живота си в московската Централна клинична болница.

Според ЦКБ той е умрял във вторник след дълготрайно боледуване.

Руските осведомителни организации оповестяват, базирайки се на близки на някогашния президент, че от началото на пандемията от ковид Горбачов е в Централната клинична болница под наблюдението на лекари.

Михаил Сергеевич Горбачов е последният общоприет секретар на Централния комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз, както и първият и единствен президент на Съветския съюз.

Горбачов е притежател на Нобелова премия за мир и създател на Фондация Горбачов, която учи перестройката, както и проблемите на съветската и международната история.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш дефинира Михаил Горбачов като уникален общественик, който е трансформирал хода на историята и е направил повече от всеки различен, с цел да докара Студената война до кротичък край.

" Получавайки Нобеловата премия за мир през 1990 година, той означи, че мирът не е тъждественост, а единение в многообразието. Той приложи това значимо схващане на процедура, преминавайки през договаряния, промени, бистрота и разоръжаване ", сподели Антониу Гутериш в изказване.

Прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че Владимир Путин показва дълбоки съболезнования за гибелта на Михаил Горбачов и сутринта ще изпрати съболезнователна депеша до фамилията и приятелите му.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън назова Горбачов " необичаен водач " и го приветства като неповторим политик, който " притежаваше въображение, което му разреши да види опцията за друго бъдеще " в разгара на Студената война.

Британският министър председател Борис Джонсън сподели, че постоянно се е възхищавал на смелостта и прямотата на Горбачов в довеждането на Студената война до кротичък край.

„ Във време на експанзията на Путин в Украйна, неговият безсърдечен ангажимент за отваряне на руското общество остава образец за всички нас “, написа Джонсън в Туитър.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайнен отдаде респект на Горбачов като го дефинира като благонадежден и почитан водач, който е изиграл основна роля в прекратяването на Студената война, събарянето на Желязната завеса и проправянето на пътя към свободна Европа.

Според френския президент Еманюел Макрон задължението на Горбачов за мир в Европа е трансформирал историята.

„ Изразявам съболезнованията си за гибелта на Михаил Горбачов, бранител на мира, чийто избор отвори пътя на Русия към свободата “, написа Макрон в Туитър.

„ Без Горбачов би било невероятно да си представим мирни революции в страните от Източния блок, в това число и нашата “, сподели вицепрезидентът на немския Бундестаг Катрин Гьоринг-Екард.

" Михаил Горбачов, както никой различен, повлия на доближаването на Изтока и Запада след рухването на Желязната завеса в Европа и края на Студената война. Почивай в мир ", написа в Туитър австрийският канцлер Карл Нехамер.

Горбачов съумява да завоюва надълбоко почитание по света, трансформирайки се в една от най-значимите фигури в международната политика през последните 25 години на 20 век, само че мнозина го упрекват за разрушаването на Съюз на съветските социалистически републики и последвалите стопански компликации и краха на предходното великолепие на Русия.

Той е необятно упрекван вкъщи за колапса на руската стопанска система, хаоса, последвал разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, загубата на мъчно извоювани територии и рухването на статута на страната на интернационалната сцена.

Източник: BBC
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР