Бившият президент на Шри Ланка Махинда Раджапакса днес положи клетва

...
Бившият президент на Шри Ланка Махинда Раджапакса днес положи клетва
Коментари Харесай

Политическа криза в Шри Ланка

Бившият президент на Шри Ланка Махинда Раджапакса през днешния ден постави клетва като министър-председател на страната, откакто президентът Маитхрипала Сирисена изненадващо в профил досегашния министър председател Ранил Викремесингхе - ход, който заплашва да хвърли южноазиатската страна в политически безпорядък, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Назначаването бе доказано в изказване на канцеларията на президента, само че Викремесингхе по-късно съобщи пред локална телевизия, че остава министър-председател. "Запазвам доверието на Народното събрание. Аз съм министър председател и владея болшинство ", сподели Викремесингхе и добави: "Според конституцията аз съм министър-председател. Това, което направи президентът, не е законно ".

Местна телевизия излъчи фрагменти по какъв начин Раджапакса, който предишния месец оглавяваше митинги на опозицията против държавното управление, се заклева пред Сирисена, заобиколен от няколко опозиционни депутати. Подчертавайки риска от безпорядък в Шри Ланка, където държавното управление беше подложено на напън поради тежката икономическа обстановка, министърът на финансите и медиите Мангала Самаравира написа в Туитър, че назначението на Раджапакса за министър председател е било нарушаване на конституцията, която бе изменена през 2015 година, с цел да се понижат пълномощията на президента. "Това е антидемократичен прелом ", означи в туит Самаравира.

По-рано Обединеният национален алианс за независимост (ОНАС) на Сирисена разгласи, че ще излезе от ръководещата коалиция, което беляза връхната точка на месеци на възходящо напрежение сред блока на президента и десноцентристката Обединена национална партия (ОНП) на Викремесингхе. Депутатът от ОНАС Сусил Премеджайанта сподели пред публицисти, че новият кабинет скоро ще встъпи в служба.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР