Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп спечели с лекота подкрепата

...
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп спечели с лекота подкрепата
Коментари Харесай

Тръмп спечели партийния вот на републиканците в Мичиган, Мисури и Айдахо

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп завоюва с лекост поддръжката на републиканците на партийните конференции в щатите Мисури, Айдахо и Мичиган, оповестиха международните организации в неделя.

Това доближава Тръмп до президентската номинация на Републиканската партия за идните тази есен избори за американски президент.

Новината идва дни откакто по-рано през седмицата Тръмп в Мичиган. Действащият президент Джо Байдън също завоюва конкуренцията в щата за претендент на своята Демократическа партия .

По-рано Тръмп на първичния избор на републиканците - последно в Южна Каролина, а в Айова, Ню Хемпшир, Невада и Вирджинските острови . Това подтикна всички други водещи - като се изключи някогашната губернаторка Ники Хейли.

С успехите в Мичиган, Мисури и Айдахо Тръмп към този момент има поддръжката на 244 делегати, до момента в който Хейли има единствено 24 . За да може един претендент да подсигури номинацията си за президент на Съединени американски щати, би трябвало да има поддръжката на 1215 делегати.

И в трите щата през уикенда Тръмп още веднъж надви над Хейли. Победите с безапелационна преднина го приближават още повече до републиканската президентска номинация.

Все по-вероятен става и реваншът му на изборите с президента Байдън, от който Тръмп загуби последните избори през 2020 година

В Мичиган, където измежду републиканците има напрежение поради локалното управление на партията, Тръмп съумя да завоюва всички 39 делегати. На първичните избори във вторник той завоюва 12 от останалите 16. За него бяха подадени 68% от гласовете спрямо 27% , които получи Хейли.

Победите на Тръмп в Мисури и Айдахо в събота му донесоха надлежно 54 и 32 делегати.

Кандидатите за президент в Съединени американски щати от двете съществени партии първо би трябвало да победят във вътрешнопартийните предварителни избори. След това ще се избират публично на партийни конгреси през лятото. Конгресът на републиканците ще се организира в средата на юли.

Тръмп завоюва президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година и остана отпред на страната до началото на 2021 година , откакто загуби президентските избори през 2020 година

Сега Тръмп е любимец за републиканската номинация, само че против него има и поредност от обвинявания и каузи. Те са свързани с неговата роля в безредиците след вота през 2020 година и в във Вашингтон през януари 2021 година, при който.

Смята се, че Тръмп целеустремено се е опитвал да осуети провалянето си на изборите, които бяха извоювани от съперника му Байдън.

В края на предходната година катите и отстраниха Тръмп от първичните избори точно поради тези обвинявания. По-рано тази седмица съдът в щата Илинойс да се яви на първичните избори за президент там.

Следващия вторник следва най-важният ден за първичните избори в Съединени американски щати. Тогава ще се проведат гласувания в 15 щата и една територия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР