Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп настоя Facebook да възстанови

...
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп настоя Facebook да възстанови
Коментари Харесай

Тръмп настоя Facebook да възстанови профила му

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп настоя Фейсбук да възвърне профила му две години след деактивирането му, оповестиха негови помощници, до момента в който той се приготвя за трета кандидатура за Белия дом.

Фейсбук забрани профила на Тръмп ден след безредиците на 6 януари 2021 година, когато навалица от негови поддръжници щурмува Капитолия във Вашингтон .

Бившата телевизионна риалити звезда твърдеше, че президентските избори са му откраднати, а след това беше измамен под отговорност за подстрекателство към протест.

Адвокатът на Тръмп Скот Гаст съобщи в писмо до компанията майка на Фейсбук Meta, получено от Агенция Франс Прес, че възбраната е " трагично изкривила и попречила публичния дискурс ".

Той изиска среща, на която да се разиска " незабавното възобновяване на Тръмп в платформата ", където той има 34 милиона почитатели, с аргумента, че статутът му на водещ кандидат за републиканската номинация през 2024 година оправдава прекратяването на възбраната.

" Също по този начин считаме, че продължаването на възбраната всъщност би представлявало... съзнателно изпитание от страна на частна компания да заглуши политическия глас на господин Тръмп ", написа Гаст.

През декември комисия на Конгреса на Съединени американски щати предложи Тръмп да бъде измамен под отговорност за ролята му в нападението на Капитолия.

Неговият акаунт в Twitter, който има 88 милиона почитатели, също беше блокиран след протеста, което остави 76-годишния републиканец да поддържа връзка посредством личната си платформа Truth Social, където има по-малко от пет милиона почитатели.

Базираната в Калифорния Фейсбук беше декларирала, че ще преразгледа възбраната на Тръмп на 7 януари, откакто изтекат две години.

" Ще обявим решение през идващите седмици в сходство с процеса, който определихме. " - съобщи компанията пред Агенция Франс Прес.

Новият притежател на Twitter Елон Мъск възвърне акаунта на Тръмп през ноември предходната година, дни откакто магнатът разгласи решението си да се кандидатира за още един мандат в Белия дом. Той към момента не е разгласил.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР