Бившият президент на Литва Далия Грибаускайте, бившият президент на Хърватия

...
Бившият президент на Литва Далия Грибаускайте, бившият президент на Хърватия
Коментари Харесай

НАТО търси нов шеф - претенденти са жени президенти от Литва, Хърватия и Естония

Бившият президент на Литва Далия Грибаускайте, някогашният президент на Хърватия Колинда Грабар-Китарович, както и н астоящият президент на Естония Керсти Калюлайд се състезават за поста на нов общоприет секретар на НАТО , Йенс Столтенберг би трябвало да бъде заменен през октомври 2022 година, оповестява " Политико ".

Повечето страни от алианса са подготвени за първи път в историята на НАТО да дадат поста на общоприет секретар на алианса на жена и че главните кандидати са Калюлайд, Грибаускайте и Китарович.

Назначаването на представители на балтийските страни в Брюксел се смята за " мощен сигнал " към Москва .

Грибаускайте е по-малко евентуална от Калюлайд , защото нейните добре познати нападателно антируски възгледи могат да доведат до несъразмерна борба сред Русия и НАТО .

В същото време от професионална позиция Грабар-Китарович е с най-хубавото досие за тази позиция , защото тя е била и хърватски министър по европейските въпроси и външен министър на тази страна през разнообразни години.

Йенс Столтенберг е общоприет секретар на НАТО от 1 октомври 2014 година Тази година Съветът на НАТО възобнови контракта му за последно с една година.
 НАТО готви Черно море и Балтика за непрекъснато въздържане на експанзия
НАТО готви Черно море и Балтика за непрекъснато въздържане на експанзия

И непрестанно ще преценя дали да усилва силите си в района

На Столтенберг, някогашен министър-председател на Норвегия, му остава малко повече от година за намиране на заместител. В централата таман стартират публични полемики, а наследникът на Столтенберг се чака да бъде показан на срещата на върха на водачите на НАТО в Мадрид в края на пролетта или началото на лятото на идната година.

Но спекулациите в Брюксел и други съюзнически столици към този момент са необятно публикувани, като някои публични лица, дипломати и анализатори споделят, че след 72 години е извънредно време алиансът да назначи първата си жена. Други споделят, че поради продължаващата среща с Русия, изборът от Източна Европа ще изпрати значим сигнал към Москва.

Грабар-Китарович, която бе първият президент на Хърватия от 2015 до 2020 година, има преимуществото, че към този момент е работила в централата на НАТО като помощник-генерален секретар по обществената дипломация от 2011 до 2014 година Недоброжелателите споделят, че Грабар-Китарович, която е построила политическата си кариера като дясноцентристки реакционер, се опорочила със заиграване с извънредно десни в несполучлива акция за преизбиране за президент през 2019 година

Но Грабар-Китарович имаше мощна роля в сполучливите кандидатури на страната за участие в Европейски Съюз и НАТО. Тя също по този начин бе дипломат на страната в Съединени американски щати от 2008 до 2011 година, като това й данесе мощни връзки във Вашингтон, които ще имат решаваща дума в решението на НАТО.

Като помощник в Института за политика на Американския университет напролет Грабар-Китарович ръководеше семинар за бъдещето на НАТО, който би могъл да послужи като прослушване за висшата служба. В него тя акцентира по какъв начин е прекарала времето си в Афганистан по време на нейния мандат като асистент общоприет секретар.

" Обичах работата си в НАТО... и взаимния опит и атмосфера ", сподели тя при започване на лекцията, в която взе участие и някогашният общоприет секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер, някогашен холандски външен министър, който бе с мандат от 2004 до 2009 година.

Де Хоп Схефер бе последван на поста от някогашния датски министър председател Андерс Фог Расмусен, който предшестваше Столтенберг, а няколко вътрешни лица от НАТО обявиха, че е мъчно да си представим съдружниците в НАТО да изберат някой, който не е служил по сходен метод като държавен или държавен глава.

Това желание към някогашен народен водач докара до скорошни спекулации за някогашния английски министър председател Тереза ​​Мей като евентуален претендент. Марк Седуил, който е бил секретар на кабинета и консултант по националната сигурност през май и за малко при премиера Борис Джонсън, също е разгласен за евентуален претендент за Обединеното кралство в НАТО.

Влиятелен някогашен дипломат в НАТО съобщи, че има общо очакване Англия да направи атака за поста общоприет секретар като метод за демонстриране на продължаващото си въздействие в Европа след Брекзит.

Дипломатите подчертаха, че квалификациите ще се смятат за доста по-важни от националността, със специфична награда, сложена върху лидерските, управническите и отзивчивите умения. Това може да изключи Мей, чиито умения за ръководство и връзка по време на процеса за Брекзит бяха необятно подложени на критика вкъщи. А Седуил в никакъв случай не е служил като външен министър или министър на защитата - двете длъжности се преглеждат като минимално условие за всеки началник на НАТО.

Съединени американски щати, Германия, Франция и Англия обичайно се преглеждат като най-влиятелните съдружници в процеса на асортимент на общоприет секретар.

Но защото страните от Европейски Съюз образуват преобладаващо болшинство от съдружниците в НАТО - 21 от 30 членове - и още няколко се смятат за претенденти за участие в Европейски Съюз, за Англия след Брекзит може да се окаже мъчно да получи поддръжка за толкоз значима роля.

А някои страни от Европейски Съюз, по-специално Италия, имат вяра, че са на опашката за тази служба в НАТО. Федерика Могерини, някогашен италиански външен министър и някогашен началник на външната политика на Европейски Съюз, преди този момент бе изразила интерес, само че дипломати обявиха, че тя няма да има поддръжката на Вашингтон и че Енрико Лета, който бе италиански министър председател от април 2013 година до февруари 2014 година, е по-жизнеспособен италиански претендент.

" Англия е нетърпелива да има мощна опора в Брюксел ", сподели някогашен върховен чиновник на НАТО. " Италианците ще кажат, че е техен ред - те постоянно го споделят. Източноевропейците споделят същото. "

Други западноевропейски служители, които евентуално са в играта, са холандският министър председател Марк Рюте, който в този момент работи за образуване на нова държавна коалиция и белгийският външен министър Софи Вилмес, която преди този момент бе изпълняваща длъжността министър председател.

Някои наблюдаващи в НАТО обявиха, че изборът на общоприет секретар от Прибалтика, изключително на Грибаускайте от Литва, може да се преглежда като прекомерно неприятелски към Москва, в миг, когато президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се пробва да стабилизира връзките сред Русия и Запада.

Бивш върховен чиновник на НАТО съобщи, че изборът на общоприет секретар може да се преглежда единствено в подтекста на по-голям набор от управителни длъжности на НАТО, като основен въпрос е за какъв брой от тези длъжности ще претендират америкяанци, които ще ги изскат за себе си.

Седуил, да вземем за пример, може да бъде по-вероятно заместител общоприет секретар - което би дало на Англия задоволително, без да се постанова да печели съревнование за известност.

Други фактори в решението са дали дадена държава-кандидат за общоприет секретар извършва задачата на НАТО за консумиране на 2% от Брутният вътрешен продукт за защита - алегоричен, само че значим индикатор, който може да усили възможностите на Калюлайд, сегашен президент на Естония.

Наскоро Калюлайд организира несполучлива акция за общоприет секретар на Организацията за икономическо съдействие и развиване - Организацията за икономическо сътрудничество и раз, позиция, която наподобява ще се впише доста по-добре в нейното обобщение. Преди да стане президент през октомври 2016 година, тя е служила 12 години като представител на Естония в Сметната палата на Европейски Съюз.

Румъния е различен съдружник на НАТО, който дава отговор на прага от 2%, което може да даде опция на президента Клаус Йоханис да се изстреля за позицията на общоприет секретар, макар че Румъния може да се преглежда като прекомерно ястребова по отношение на Русия.

От друга страна, Грабар-Китарович се сблъска с някои въпроси по отношение на прекомерната практичност с съветския президент Владимир Путин по време на Мондиал 2018.

Франция няма да успее да избере общоприет секретар, само че ще има фактическо несъгласие, споделиха вътрешни лица от НАТО, което дейно убива всички шансове на Турция да претендира за доста висок пост. Френският президент Еманюел Макрон неотдавна поддържа НАТО с цел да показва по-голяма политическа единодушие, цел, която Столтенберг поддържа като част от неотдавнашния развой на " размисъл " за бъдещето на алианса.

По време на семинара си за Американския университет, Грабар-Китарович показва умеене да повтаря про-натовските позиции на Столтенберг, които му завоюваха известност с дисциплинирана връзка даже на фона на паниката, породена от някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

" Много е значимо да се означи, че НАТО не е единствено боен съюз, това е политически съюз, както и съюз на полезностите ", сподели Грабар-Китарович пред своята публика. " В НАТО има споделена демократична еднаквост. "
 Съединени американски щати и Германия залагат на НАТО
Съединени американски щати и Германия залагат на НАТО

Меркел и Байдън одобриха Вашингтонска декларация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР