Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев днес се появи за

...
Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев днес се появи за
Коментари Харесай

Назарбаев се появи за първи път след размириците в Казахстан

Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев през днешния ден се появи за първи път, откогато този месец безредици раздрусаха някогашната руска република, и съобщи във видеообръщение, че няма спор в елита на страната, заяви Ройтерс.

Назарбаев, който управляваше богата на нефт и уран страна в продължение на три десетилетия, съобщи, че не е напускал Казахстан по време на най-тежките прояви на принуждение в постсъветската история на страната.

Вълненията избухнаха поради внезапното нарастване на цените на горивата за коли и прераснаха в антиправителствено придвижване, обществено демонстрирайки публичния яд към 81-годишния Назарбаев. Прокуратурата заяви, че минимум 225 души са били убити.

В речта си две седмици след началото на митингите Назарбаев съобщи, че към този момент не е отпред на най-богатата страна в Централна Азия.
"...Предадох своите (президентски) пълномощия на президента Касъм-Жомарт Токаев през 2019 година и от този момент съм пенсионер, в този момент (живея) като пенсионер в столицата на Казахстан и не съм ходил на никое място ", сподели той във връзка слуховете, че е в чужбина. " Президентът Касъм-Жомарт Токаев има цялостни пълномощия ", добави Назарбаев.

След неочакваното изгубване на Назарбаев по време на митингите и задържането на някогашния началник на държавна сигурност Карим Масимов по обвинявания в държавна измяна потеглиха клюки за раздор сред някогашния президент и неговия правоприемник Токаев. " Няма спор или борба в границите на елита ". " Слуховете за това са изцяло неоснователни ", съобщи Назарбаев.

В разгара на размириците Токаев сподели, че поема и поста ръководител на Съвета за сигурност - позиция, посредством която Назарбаев продължи да упражнява необятни пълномощия, откакто подаде оставка като президент.

След като силите за сигурност възвърнаха контрола над страната с население от 19 милиона, Токаев съобщи, че желае тези, които са натрупали благосъстояние по време на ръководството на Назарбаев, да го споделят с обществото.

От 15 януари насам тримата зетьове на Назарбаев подадоха оставки от управителните постове в държавни компании и група за лобиране в бизнеса, а Токаев уволни племенника на някогашния президент от втория по значимост пост в Комитета за национална сигурност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР