Бившият президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес беше екстрадиран в

...
Бившият президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес беше екстрадиран в
Коментари Харесай

Екстрадираха в САЩ бившият президент на Хондурас

Бившият президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес беше екстрадиран в Съединените американски щати, оповестява Би Би Си. Той ще бъде упрекнат в трафик на опиати и пране на пари.

Ернандес, който управляваше централноамериканската нация до януари, беше качен на борда на самолета на Американската администрация за битка с опиатите за Ню Йорк. Той беше задържан в дома си единствено седмици след края на втория му мандат.

Бившият водач отхвърли да е направил непозволени дейности, като твърди, че недоволните наркотрафиканти се пробват да го натопят.

На Ернадес ще бъдат повдигнати обвинявания за трафик на опиати, трафик на оръжия и пране на пари.

Във видео, оповестено в профила на брачната половинка му в Twitter, той отхвърли обвиняванията, казвайки:  " Аз съм почтен. Бях подложен на неправдив правосъден развой. "

В изказване Министерството на правораздаването на Съединени американски щати съобщи, че господин Ернандес ще се появи за първи път пред съда в Ню Йорк в петък.

Американският прокурор Деймиън Уилямс съобщи, че някогашният президент си е " партнирал с някои от най-плодотворните трафиканти на опиати в света, с цел да построи корумпирана и брутално насилствена империя, учредена на противозаконния трафик на тонове кокаин ".

Ръководителят на Администрацията за битка с опиатите (DEA) Ан Милграм назова господин Ернандес  " централна фигура в една от най-големите и най-насилствени конспирации за трафик на кокаин в света ".

Правните проблеми на 53-годишния мъж бяха провокирани от процеса против по-малкия му брат Тони, някогашен член на Конгреса на Хондурас, който беше наказан на пожизнен затвор предходната година.

По време на процеса против Тони Ернандес в Ню Йорк прокурорите настояват, че скандалният мексикански наркобос Хоакин " Ел Чапо " Гусман персонално е връчил на по-младия Ернандес 1 милион $.

Според прокурорите  " Ел Чапо " наредил на Тони Ернандес да трансферира парите на по-големия си брат Хуан Орландо, с цел да финансира президентската акция на последния.

Хуан Орландо Ернандес е упрекнат, че е приел милиони долари подкупи през осемте си години като президент в подмяна на отбрана на наркотрафикантите от следствие, арест и екстрадиция.

Бившият президент, който беше определен на поста през 2014 година, сподели, че доказателствата против него са изфабрикувани от наркотрафиканти с цел възмездие, откакто държавното управление му ги екстрадира в Съединени американски щати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР