Бившият президент на Гана Джон Драмани Махама призова за план

...
Бившият президент на Гана Джон Драмани Махама призова за план
Коментари Харесай

Бивш президент на Гана заяви, че Африка се нуждае от план Маршал

Бившият президент на Гана Джон Драмани Махама прикани за проект " Маршал " за Африка, който да обезпечи икономическа помощ за възобновяване на фискалната инфраструктура на континента, съобщи за Българска телеграфна агенция ганайската новинарска организация ГНА.

Той също по този начин приветства програмата " Глобален портал " на Европейския съюз, с която се цели събирането на 300 милиарда евро през идващите седем години за инфраструктура в Африка и останалата част от развиващия се свят.

Вчера Махама изнесе лекция в " Чатъм хаус " (Chatham House) във Англия на тематика: " Стратегическите цели и световната роля на Африка ". В лекцията, наред с други въпроси, бяха разисквани вероятностите за икономическо възобновяване и напредък на африканския континент в светлината на неотдавнашната дългова рецесия, която принуди африканските страни, в това число Гана, да търсят облекчение на задълженията си според общата рамка на Г-20.

Бившият президент прикани също за възобновяване и удължение на периода на деяние на Инициативата за прекъсване на обслужването на дълга (DSSI), с цел да се обезпечи на африканските страни известна финансова отмора. Според него разширението на Общата рамка за облекчение на дълга оттатък DSSI ще помогне на африканските страни да получат достъп до принадлежности и механизми за преструктуриране на дълга.

Той съобщи, че в случай че Африка желае да оцелее и да бъде източник на вяра за останалата част от света, то тя, като императив, би трябвало бързо да употребява преимуществата, които има, с цел да обезпечи приобщаващ напредък за своите жители.

Махама сподели, че континентът, който може да се похвали с най-голямата в света зона за свободна търговия с пазар от над един милиард души, се готви да прокара нов път на развиване. Той съобщи, че съглашението за Африканската континентална зона за свободна търговия (AfCFTA), в което вземат участие 55 страни с общ Брутният вътрешен продукт от над 3,4 трилиона щатски $, дава благоприятни условия за споделен напредък и разцвет за Африка и останалия свят.

На 3 април 1948 година американският президент Хари Труман подписва Закона за икономическо възобновяване от 1948 година, станал прочут като проекта " Маршал ", защото това е името на държавния секретар Джордж Маршал, който през 1947 година предлага Съединени американски щати да дават икономическа помощ за възобновяване на икономическата инфраструктура на следвоенна Европа. След края на Втората международна война през 1945 година Европа е в руини, градовете ѝ са разрушени, стопанските системи ѝ са опустошени, а популацията ѝ е изправено пред апетит.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР