Бившият президент на Франция Никола Саркози бе признат за виновен

...
Бившият президент на Франция Никола Саркози бе признат за виновен
Коментари Харесай

Признаха Саркози за виновен за незаконно финансиране на предизборната му кампания

Бившият президент на Франция Никола Саркози бе приет за отговорен от съд в Париж за нелегално финансиране на предизборната му акция през 2012 година, предадоха международните организации.

Саркози не присъстваше на произнасянето на правосъдното решение. Прокуратурата изиска за него година затвор, от които шест месеца условно. Предстои съдът да разгласи каква присъда постанова. Бившият френски президент надали ще отиде в пандиза незабавно, защото се чака да апелира решението.

Според прокурорите по делото за предизборната акция на Саркози са употребявани близо двойно повече от позволените във Франция за харчене за предизборни акции 22,5 млн. евро. Предизборният щаб на партията на Саркози наел другарска организация за връзки с обществеността, която да прикрие превишените разноски.

Процесът против някогашния френски президент и още 13 подсъдими стартира на 20 май. Делото е известно като " Бигмалион " по името на организацията за връзки с обществеността, обвързвана с партията на Саркози Съюз за национално придвижване. Саркози бе упрекнат, че е позволил да бъдат направени прекомерно огромни разноски макар няколко ясни предизвестия, че има риск от надхвърляне на лимита на средства. Обвинението счита също, че той се е възползвал от лъжлива скица с подправени фактури, която му е разрешила да разполага с доста повече средства от позволеното по закон.

Бившият френски президент сподели пред съда, че не е бил забъркан в логистичните действия, свързани с акцията му за преизбиране.

Останалите подсъдими, някогашни чиновници на " Бигмалион " и функционери на партията на Саркози, са упрекнати в образуване и съучастничество в лъжливата система за издаване на подправени фактури. Единственият, признал виновността си, е юристът Жером Лаврийо, който е бил зам.-директор на предизборната акция на Саркози и шеф на канцеларията на ръководителя на Съюза за национално придвижване Жан-Франсоа Копе.

В началото на март Саркози стана първият някогашен френски президент от 1958 година, наказан на затвор. Той получи 3-годишна присъда, от които две години условно, за корупция и трафик на въздействие по друго дело и в този момент апелира присъдата си.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР