Бившият президент на Бразилия Жаир Болсонару не е искал италианско

...
Бившият президент на Бразилия Жаир Болсонару не е искал италианско
Коментари Харесай

Рим: Болсонару нито е искал италианско гражданство, нито ще му дадем

Бившият президент на Бразилия Жаир Болсонару не е желал италианско поданство и евентуално няма да получи такова даже и да подаде молба, съобщи Италия, оповестява " Ройтерс ".

Преди дни стотици поддръжници на някогашния бразилски водач бяха задържани, откакто

Новият президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, който встъпи в служба на 1 януари, откакто Болсонару на изборите през октомври, даде обещание да изправи пред правораздаването виновните за насилието през уикенда.

в края на предходната година - 48 часа преди края на мандата му. Той е разследван за минимум четири закононарушения в страната си, а бразилските медии оповестиха, че е изискал италианско поданство.

Италианският външен министър Антонио Таяни обаче отхвърли това.

" Той не го е изискал и що се отнася до мен, нямам доверие, че може да го получи такова ", уточни министърът.
 Повече от 1500 арестувани за протеста в Бразилия
Повече от 1500 арестувани за протеста в Бразилия

Губернаторът на федералния окръг Ибанейс Роша да бъде отхвърлен от служба

Съгласно италианското законодателство, едно лице може да претендира за поданство, в случай че разполага с доказателства, че е имало италиански предшественици. При кандидатстването обаче се взема поради и престъпното досие на лицето.

Прадядото на Болсонару е роден в Ангилара в Североизточна Италия, което би разрешило на някогашния бразилски президент и на децата му да получат поданство.

Министерството на външните работи на Италия удостовери, че двама от четиримата синове на Болсонару - Едоардо и Флавио, са поискали поданство през 2020 година Искането им към момента се обработва.

Италианските консулства в страните, където се подават заявки, се занимават с подадените молби и се чака да обработят документите в границите на 24 месеца.

Дипломатически източник обаче твърди, че консулствата на Италия в Бразилия са затрупани с молби, което значи, че евентуално ще отнеме години, преди претендентите да получат италиански паспорт.
 Съединени американски щати и Англия осъдиха конфликтите в Бразилия
Съединени американски щати и Англия осъдиха конфликтите в Бразилия

Поддръжници на Болсонару щурмуваха Конгреса и президентския замък

Левият италиански парламентарист Анджело Бонели прикани държавното управление да не дава поданство на никого от фамилията на Болсонару. Той съобщи, че на хората са били нужни приблизително сред 10 и 15 години, с цел да получат поданство посредством родови връзки и предизвести, че синовете на Болсонару не би трябвало да получават преференциално отношение.

Бонели упрекна фамилията на Болсонару в дейна поддръжка на офанзивата против основни бразилски институции през уикенда от хиляди почитатели на някогашния президент.

" Италианското държавно управление би трябвало да е ясно. Без поданство за децата на Болсонару и някогашния президент. Няма поданство за поддръжниците на превратаджиите " , отсече той.

, Върховния съд и президентството в неделя, трошейки прозорци, мебели и творби на изкуството, като това бе най-ожесточеното нахлуване против държавните институции след завръщането на Бразилия към демокрацията през 80-те години на предишния век.
 Популизмът по света удари 20-годишно дъно
Популизмът по света удари 20-годишно дъно

За две години броят на хората, живеещи под популистко ръководство, е намалял с 800 000 души

Болсонаро съобщи, че е възнамерявал да остане в Съединени американски щати до края на януари, само че е размислил и възнамерява да се върне в Бразилия скоро, с цел да види лекарите си.

Италианската дясна партия " Лига ", която е в ръководещата коалиция в Италия, има близки връзки с Болсонару, като нейният партиен водач Матео Салвини в предишното го е наричал другар.

Болсонару посети дома на прародител си през 2021 година и му беше обещано " почетно поданство " на Ангилара от кмета, който е политик от Лигата. Този ход обаче се оспорва във Висшия съд на Италия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР