Бившият президент на Бразилия Дилма Русев загуби изборите за Федералния

...
Бившият президент на Бразилия Дилма Русев загуби изборите за Федералния
Коментари Харесай

Дилма Русеф се провали и няма да е сенатор

Бившият президент на Бразилия Дилма Русев загуби изборите за Федералния сенат в щата Минас Жерайс, съобщи БГНЕС.
Според данните от екзитпол, извършен от Бразилския институт за проучване на публичното мнение, Русев получава едвам 15% от гласовете на гласоподавателите и остава на четвърто място. За сенатори биват определени единствено първите двама. Съгласно резултатите от екзитпола водач в щата Минас Жерайс е журналистът Карлос Виана (21%), следван от представителите на партия " Солидарност " Динис Пинеру и на партия " Демократас " Родриго Пашеку с по 18%. Всички предварителни изследвания сочеха победа за Русев.
Дилма Русев, която има български корени, беше отстранена от поста президент на Бразилия на 31 август 2016 година. Русев апелира решението за импийчмънт, само че Федералният висш съд на Бразилия към момента не е оповестил решението си по проблема.
В Бразилия се организираха общи президентски, парламентарни и губернаторски избори. По отношение на президентските избори стана ясно, че крайнодесният народен представител от националния парламент Жаир Болсонару и претендентът на лявата Партия на трудещите се Фернандо Адад ще вземат участие на втория тур. Според формалните резултати, след обработка на 53,5% от всички бюлетини, Болсонару печели 49,02%, а Адад 26,09%.
Въпреки сериозната преднина, която все още има Болсонару, предварителните прогнози сочат извънредно оспорван втори тур, който е плануван за 28 октомври. Встъпването в служба на новия президент на Бразилия е планувано за 1 януари 2019 година. Мандатът на президента в най-голямата страна в Южна Америка е четири години.
Иначе изборите бяха белязани и от друго - минимум 134 души са към този момент задържани за нарушавания на изборното законодателство в Бразилия, заяви най-популярната бразилска телевизия " Глобо ". По-голямата част от арестуваните са упрекнати в пазаруване на гласоподаватели и противозаконна пропаганда.
В същото време обаче ръководителят на Висшия изборен съд (аналог на Централна изборна комисия) Роза Вебер назова общите избори " празник на демокрацията " и се похвали с положителната им подготовка и организация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР