Пет ключови извода от обвинителния акт на Тръмп за поражението на изборите в САЩ

...
Бившият президент Доналд Тръмп е засегнат от четири федерални обвинения,
Коментари Харесай

Бившият президент Доналд Тръмп е засегнат от четири федерални обвинения, свързани с усилията му да отмени поражението си на изборите през 2020 г. в навечерието на бунта в Капитолия на Съединените щати от неговия поддръжници на 6 януари 2021 г.

77-годишният републиканец беше обвинен във вторник в заговор за измама на САЩ, възпрепятстване на „официална процедура“ (сертифициране на вота) и отказ на гражданите на САЩ да гласуват и да преброят гласа си. Тръмп отхвърли обвиненията като „фалшиви“.

Ето пет ключови извода от обвинителния акт:

„Нечестност, измама и измама“

Обвинителният акт от 45 страници, който беше повдигнат във Вашингтон от специалния прокурор Джак Смит, е третото обвинение срещу Тръмп от март.

Но дори в година на бързи съдебни разправии за наследяване на Тръмп, най-новите обвинения бяха зашеметяващи в твърденията си, че бивш президент е посегнал на „основната функция“ на демокрацията.

Обвинителният акт отбеляза първия път, когато победеният президент, който е първият фаворит за републиканската президентска номинация през следващата година, е изправен пред правни последици за своите неистови, но в крайна сметка неуспешни опити да се вкопчи във властта.

В него се обвинява Тръмп в заговор за измама на САЩ, като попречи на Конгреса да удостовери победата на демократа Джо Байдън и лиши избирателите от правото им на честни избори.

Тогавашният президент прокара твърдения за измама, за които знаеше, че са неверни, оказа натиск върху щатски и федерални служители – включително вицепрезидента Майк Пенс – да променят резултатите и накрая подтикна към насилствено нападение срещу Капитолия на САЩ в отчаян опит да подкопае демокрацията и се вкопчват във властта, казаха прокурорите.

Обвинителният акт описва как Тръмп многократно е казвал на поддръжници и други, че е спечелил изборите, въпреки че е знаел, че това е невярно, и как се е опитал да убеди служители, собствения си вицепрезидент и накрая Конгреса да отменят законните резултати.

>

Поради „нечестността, измамата и измамата“ от страна на Тръмп и някои от най-близките му съюзници, се казва в обвинителния акт, неговите поддръжници „нападаха насилствено Капитолия и спряха производството“.

Специалният прокурор иска „бърз процес“

Обвиненията произтичат от обширното разследване на Смит на твърденията, че Тръмп се е опитал да върне загубата си от Байдън.

„Атаката срещу Капитолия на нашата нация на 6 януари 2021 г. беше безпрецедентно нападение срещу седалището на американската демокрация“, каза специалният прокурор.

„Беше подхранван от лъжи, лъжи от ответника, насочени към възпрепятстване на основна функция на правителството на САЩ: процесът на нацията за събиране на преброяване и удостоверяване на резултатите от президентските избори.“

Министерството на правосъдието (DoJ) ще търси „бърз процес“ за Тръмп, каза Смит.

„Моята служба ще търси бърз съдебен процес, така че нашите доказателства да могат да бъдат тествани в съда и оценени от жури от граждани“, каза той пред репортери.

Тръмп трябва да се изправи в съда в четвъртък пред американския окръжен съдия Таня Чуткан.


„Твърде късно за нас“

Докато Тръмп планираше да отмени изборите през 2020 г., много от неговите помощници и съюзници не си правеха илюзии, че Тръмп наистина е спечелил, според обвинителния акт.

Някои сътрудници директно опровергаха теориите на конспирацията, подхранвани от Тръмп и неговия адвокат, бившия кмет на Ню Йорк Руди Джулиани. Други му казаха направо, че е загубил.

„Няма свят, няма вариант, при който да не напуснете Белия дом (о)на 20 януари“, каза неназован заместник-консултант на Белия дом на Тръмп, според обвинителния акт. Друг написа в имейл: „Очевидно ще бързам да помогна на всички фронтове, но е трудно да притежаваш нещо от това, когато всичко е просто конспирация, предавана от кораба-майка.“

Но Тръмп продължи да изрича „плодотворни лъжи“, се казва в обвинителния акт, за резултата от изборите, дори след като беше предупреден за фалшивите си изявления от висши държавни служители – цитирайки хиляди мъртви избиратели в Джорджия, преброяване в Пенсилвания и десетки хиляди избиратели, които не са граждани в Аризона. Тези теории бяха оспорени от държавни и федерални служители и дори от собствения му персонал.

„Тези твърдения бяха неверни и подсъдимият знаеше, че са неверни“, се казва в обвинителния акт.

В същото време Тръмп лично призна загубата си. След като председателят на Съвета на началник-щабовете призова Тръмп да не предприема действия по въпрос на националната сигурност, бившият президент се съгласи, според обвинителния акт.

„Да, прав си, твърде късно е за нас“, каза Тръмп по време на среща на 3 януари. „Ще дадем това на следващия човек.“

През цялото време той многократно туитваше и насърчаваше поддръжниците си да дойдат във Вашингтон на 6 януари.

Шест заподозрени съучастници

В обвинителния акт се твърди, че Тръмп е привлякъл шестима души, за да му помогнат да се опита да отмени изборите през 2020 г. Шестимата души не са изрично посочени, но обвинителният акт включва подробности, които позволяват идентифицирането на повечето от тях.

Като привидно „Съзаговорник 1“ и „Съзаговорник 2“, адвокатите Руди Джулиани и Джон Ийстман са цитирани от техните забележки на митинга „Спрете кражбата“ преди бунта, призовавайки Пенс да отхвърли гласовете от валидни избиратели.

Трети адвокат, Сидни Пауъл, който изглежда е „Съзаговорник 3“, заведе дело в Джорджия, което разшири неверни или неподкрепени твърдения за изборни измами. В обвинителния акт се цитира, че Тръмп лично признава, че твърденията на Пауъл звучат „налудничаво“.

Джефри Кларк, служител на Министерството на правосъдието, който защитаваше фалшивите твърдения на Тръмп за изборни измами, е описан като „Съзаговорник 4“.

„Съзаговорник 5“ изглежда е адвокатът Кенет Чезебро, за когото се казва в обвинителния акт, че е „помогнал при разработването и опита за изпълнение на план за представяне на фалшиви списъци с президентски избиратели, за да възпрепятства процедурата по сертифициране“.

„Съзаговорникът 6“ е неизвестен политически консултант, който също е подпомагал плана за фалшиви избиратели.

Няма известни обвинения срещу изброените съзаговорници.

Сътрудникът на Джулиани Тед Гудман каза в изявление, че „всеки факт“, който бившият кмет на Ню Йорк е имал, „установява добросъвестната основа, която президентът Доналд Тръмп е имал за действията, които е предприел през двумесечния период, посочен в обвинителния акт“. Адвокатът на Ийстман Харви Силвърглейт каза, че клиентът му отрича каквото и да е нарушение.

Бележките на Пенс

Обвинителният акт включва нови подробности от Пенс, който се бореше с опитите да отговори на въпроси относно ролята си в председателстването на сертифицирането от Конгреса.

Прокурорите цитират „едновременните бележки“ на Пенс за взаимодействието му с Тръмп, докато бившият президент се опитваше да го убеди да отложи или отхвърли легитимните резултати от изборите на 6 януари.

В обвинителния акт са изброени няколко разговора между Тръмп и Пенс през тези седмици, включително някои, които досега са били неизвестни. На 25 декември Пенс се е обадил на Тръмп, за да му пожелае „Весела Коледа“, казаха прокурорите. Но Тръмп „бързо насочи разговора към 6 януари и искането си вицепрезидентът да отхвърли електоралните гласове този ден“. Пенс отвърна, казвайки на Тръмп, че няма власт.

В друг от разговорите, на 1 януари, Тръмп казал на Пенс: „Ти си твърде честен“, според обвинителния акт.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР