Бившият президент Доналд Тръмп е осъден да плати 355 млн.

...
Бившият президент Доналд Тръмп е осъден да плати 355 млн.
Коментари Харесай

Тръмп е осъден да плати $355 млн. за измама

Бившият президент Доналд Тръмп е наказан да заплати 355 млн. $ в дело за машинация.

В допълнение към това арбитър от Манхатън му забрани да заема висши длъжности в която и да е нюйоркска компания в продължение на три години, като постанови, че той е раздул благосъстоянието си за финансова полза.

Решението на арбитър Артър Енгорон заплашва да разклати управлението на фамилната компания на Тръмп - Trump Organization, която в този момент се ръководи от синовете му Ерик Тръмп и Доналд Тръмп-младши.

Съдията им забрани да заемат служба като чиновници или шефове в предприятието в продължение на две години, оповестява The Wall Street Journal.

Съдът реши, че Тръмп е нарушил нюйоркски закон за измамите и дружно с най-големите му синове и двама някогашни висши финансови мениджъри носят отговорност за подправяне на документи.

Делото е резултат от дълготрайно щатско следствие на покупко-продажби за нисколихвено финансиране, които Тръмп е сключил с кредитори преди политическия си напредък.

Енгорон съобщи, че Тръмп и неговите сътрудници " не са ограбили банка под дулото на револвер. Доналд Тръмп не е Бърнард Мейдоф. Въпреки това обвинените не са способни да признаят грешката в постъпките си ".

" Пълната им липса на разкайване граничи с патология ", написа съдията в решението си от 92 страници.

" Те са упрекнати само в това, че са надули цената на активите, с цел да завоюват повече пари. Документите потвърждават това още веднъж и още веднъж. "

Тръмп, който върви към президентската номинация на републиканците като водач, осъди делото като партийна корист с правосъдната система и даде обещание да се бори с решението.

" Това " решение " е цялостна и тотална машинация. Няма жертви, няма вреди, няма тъжби ", съобщи той в документално мнение.

" Всеки член на бизнес общността в Ню Йорк, без значение от бранша, би трябвало да бъде съществено смутен от това жестоко превишаване на пълномощията и безочлив опит на основния прокурор да упражни неограничена власт, когато не е открита никаква частна или социална щета ", съобщи компанията.

Процесът на обжалване може да отнеме повече от година, което ще забави осъществяването на наказването и глобите против Тръмп в кратковременен проект.

Лихвите по правосъдното решение биха могли доста да усилят финансовата отговорност на някогашния президент.

Според изчисленията на Главната прокуратура на Ню Йорк той към този момент дължи близо 100 млн. $ под формата на предварителни лихви в допълнение към глобите.

Нетното положение на Тръмп се прави оценка на към 3 милиарда $, огромна част от които са в притежания на недвижими парцели в Ню Йорк, хотели, голф курорти, клубове и лицензионни покупко-продажби.

В показанията си предходната година той съобщи, че разполага с над 400 млн. $ в брой.

Новите наказания утежняват финансовото задължение на Тръмп, който настрана от това е изправен пред правосъдно решение на стойност 83,3 млн. $, произлизащо от иск за клюка, подаден от писателката Е. Жан Карол.

Делото за машинация беше концентрирано върху оценките на парцели във финансовите доклади, подписани от Тръмп и синовете му.

В договорите за заем някогашният президент е заречен, че ще поддържа чиста стойност на имуществото си от най-малко 2,5 милиарда $.

Deutsche Bank, главният му заемодател, изисква от него да показва годишни доклади, удостоверяващи спазването на условията.

Заемите, които помогнаха на Тръмп да разшири портфолиото си от голф курорти и хотели, станаха обект на инспекция през 2019 година, откакто някогашният му персонален юрист Майкъл Коен съобщи в показания пред Конгреса, че клиентът му непозволено е раздул благосъстоянието си.

През 2022 година основният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс, заведе дело против Тръмп, потвърждавайки, че той и неговият финансов екип редовно са преувеличавали цената на неговите маркови небостъргачи в Манхатън, първокласни парцели и други активи.

Финансовите ръководители, твърди тя, са употребявали съмнителни капиталови индикатори, загърбвали са ниски оценки, пренебрегвали са рестриктивните мерки за прилагане на земята и са представяли погрешно парични активи.

Тя съобщи, че ръководителите са издействали 200 млн. $, като са утроили квадратурата на неговия тристаен пентхаус Trump Tower в Манхатън.

" Доналд Тръмп най-сетне е изправен пред отговорност за своите неистини, измами и зашеметяващи измами ", сподели Джеймс.

Първоначално тя изиска 250 млн. $ неустойки, само че неотдавна усили настояването си на 370 млн. $, които съгласно нея съставляват всички нелегално добити финансови облаги.

Енгорон прибра 187 млн. $, които Тръмп неотдавна завоюва от продажбата на два парцела: 60 млн. $ от продажбата на правата за ръководство на голф игрище и 127 млн. $, които Тръмп завоюва от продажбата на първокласен хотел във Вашингтон.

Двамата синове би трябвало да платят по 4 млн. $ неустойки, съобщи съдията.

На Тръмп и фамилната му компания също по този начин е неразрешено в продължение на три години да аплайват за заеми от всяка финансова институция, записана или чартирана в щата Ню Йорк.

В една забележителна смяна съдията се отдръпна от предходна инструкция, в която изглеждаше, че разпорежда преустановяване на някои бизнеси на Тръмп, оповестява WSJ.

Тръмп може да внесе гаранция посредством застрахователни компании, с цел да избегне незабавното заплащане на правосъдното решение.

Това евентуално ще изисква от него да даде поръчителство, обвързващо стотици милиони долари от активите му.

Тръмп, който се бори и с обвинявания по четири наказателни каузи, набира пари и престиж измежду републиканците, като се показва за жертва на демократичните чиновници на правоприлагащите органи, разяснява WSJ.

Той нападна делото за гражданска машинация в Манхатън като изключително незаслужено, като отправяше обиди към Джеймс и Енгорон в обществените медии, а от време на време и в лицето на съдията в правосъдната зала.

Междувременно Джеймс съобщи, че изстъпленията на Тръмп са опит да се отклони вниманието от обстоятелството, че е нарушил закона.

По време на процеса някогашният президент свидетелства, че разчита най-вече на счетоводния си екип, с цел да дефинира цената на бизнесите му, като от време на време ги моли да създадат корекции на оценките, които съгласно него са прекомерно ниски или високи.

Deutsche Bank приема въз основата на личния си разбор на парцелите на Тръмп, че чистата му стойност е с милиарди по-ниска от това, което се споделя в изказванията му.

Нито един представител на банката не свидетелства, че би оценил заемите по друг метод, а чиновниците на банката признават, че са копнеели за неговия бизнес.

Обжалването на Тръмп евентуално ще се концентрира върху това дали щатът е открил отговорността му по силата на закона за измамите, предопределен да се бори с корпоративните злоупотреби.

Адвокатите му настояват, че множеството от исковете в желае на основния прокурор е трябвало да бъдат отхвърлени заради приключване на давностния период.

Правният му екип към този момент убеди щатски апелативен съд да спре осъществяването на по-ранна заповед на Енгорон, с която се разпорежда назначението на синдик за разформироване на някои от фирмите на Тръмп.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР