Бившият президент Доналд Тръмп е официално обвинен в 34 престъпления.

...
Бившият президент Доналд Тръмп е официално обвинен в 34 престъпления.
Коментари Харесай

САЩ отиват по дяволите. Тръмп даде ужасна прогноза и нападна Байдън след процеса

Бившият президент Доналд Тръмп е публично упрекнат в 34 закононарушения. Противно на упованията той не е арестуван. Но процесът ще продължи.

От " нарушаване " до " съществено закононарушение "

Според проверяващите през 2016 година Тръмп е платил на порно актрисата Сторми Даниелс да мълчи за интимната им връзка. Той взел парите от предизборния си фонд, като ги издал като хонорар на юрист Майкъл Коен. През 2018 година той призна за фалшификацията и получи три години затвор. Тогава Тръмп беше сегашен държавен глава и не беше допустимо да бъде изправен пред правораздаването.

Сега против някогашния президент са повдигнати повече от тридесет обвинявания, чието наличие до 4 април оставаше мистерия даже за самия него. Всички са свързани с разнообразни случаи на подправяне на документи. Тръмп не се призна за отговорен.

Преди правосъдното съвещание му взеха отпечатъци. След оповестяването на обвиняванията обаче не му сложиха белезници и го пуснаха без парична гаранция.

Окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг, който дава отговор за случая, преди този момент се е съветвал по този въпрос с представители на Тайните служби и съда в Ню Йорк. Стигнали до извода, че в този случай обвиненият не може да избяга, тъй че не са нужни всички общоприети процедури. Факт е, че съгласно федералния закон Тръмп и брачната половинка му Мелания са предпазени от Тайните служби за цялостен живот. Тоест той е под наблюдаване.

Фалшифицирането на бизнес документи в щата Ню Йорк може да се смята за „ нарушаване “. Браг обаче преквалифицира обвиняването като „ тежко закононарушение “.

Наказанието за всеки сходен случай е до четири години затвор. Но такава сурова присъда е извънредно малко евентуална. „ Никой не отива в пандиза, в случай че това е първото закононарушение “, сподели източник от правоприлагащите органи.

Въпреки това Тръмп теоретично е изправен пред присъда от 136 години.

Адвокатът Джо Такопина към този момент очерта линията на отбрана: „ Това не са подправени разписки за заплащания. Но даже и по този начин закононарушенията надалеч надвишават периода на отминалост. “

Призиви за поддръжка

В навечерието на процеса в разнообразни щати на страната се организираха митинги в отбрана на някогашния президент. В Калифорния избухна пердах на протест, арестуваха 33-годишен мъж.

Седмица по-рано Тръмп, намеквайки за иден арест, прикани поддръжниците си да стачкуват и да „ върнат нашата нация “, девиз, който той изложи малко преди щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година

Затова полицията в Ню Йорк беше приведена в нараснала подготвеност.

Бившият детектив Майкъл Алказар сподели, че единствено край съда са изпратени повече от 100 чиновници на реда. Почти 35 хиляди чиновници на силите за сигурност излязоха по улиците на града. „ Нашите водачи изследваха събитията от 6 януари и направиха заключения “, сподели Алказар.

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс предизвести поддръжниците на Тръмп, че градските управляващи няма да се поколебаят да арестуват и обвинят всеки, който наруши закона.

" Въпреки че нямаме съответни закани, хора като Марджъри Тейлър Грийн популяризират дезинформация и подбуждат към ненавист. Докато сте тук, дръжте се обичайно ", посъветва кметът.

Във вторник беше лимитирано придвижването по улиците до постройката на съда.

Студеното посрещане на Ню Йорк

Въпреки това нямаше съществени ексцесии. Само на няколко места породиха кавги сред съперници и поддръжници на Тръмп.

Ню Йорк е обичаен либерален бастион. Републиканците не са желани там. Сътрудниците на Тръмп идваха и от други райони, само че при започване на работната седмица не всеки можеше да го направи.

Бившият президент прекара нощта преди процеса в мезонета на личния си небостъргач в Манхатън. Той помаха на тълпата от „ Тръмп Тауър “, само че се въздържа да приказва.

„ Имаше доста по-малко от тях, в сравнение с полицията на Пето авеню и представителите на Тайните служби, с които публицистите се състезаваха “, оповестява „ Ню Йорк Магазин “ за поддръжниците на Тръмп. Една от видните фигури на придвижването на Тръмп, Дион Чини, изясни това със страха от „ загуба на работа, прехранване заради обстоятелството, че фотографията е попаднала в интернет “.

Малка група организира проява с банер „ Довършете стената, Тръмп 24 “, базирайки се на предлагането на някогашния президент за създаване на бариери по границата с Мексико.

Марджъри Тейлър Грийн управлява акцията в парка до съда. И там обаче не беше многолюдно.

" Притеснителна ли е всеобщата готовност в стила на 6 януари в поддръжка на Тръмп? Не ", сподели Меган Конрой, някогашен следовател в Избрания комитет на Камарата на представителите, пред CNN. „ Притеснителна ли е опцията за офанзиви против окръжния прокурор на Манхатън, членове на Демократическата партия, други лица или организации, които Тръмп се опита да настрои почитателите си? Със сигурност “, добави тя.

Катрин Кенили, теоретичен шеф на Института за стратегически разговор, който следи онлайн заканите, счита, че тръмпистите, както и полицията, добре са запомнили щурма на Капитолия и в този момент се държат сдържано.

Отговорът на Тръмп

След оповестяването на обвиняванията някогашният президент отпътува за имението си във Флорида, където разяснява обстановката.

Той още веднъж уточни, че това е политически въпрос. Между другото, в деня на процеса Белият дом съобщи, че казусът " Тръмп " не е във фокуса на вниманието на президента Джо Байдън.

Бившият държавен глава сподели още, че прокуратурата му е предложила всичко да бъде уредено отвън съда. Но той отказал.

Сегашното американско управление е рисково, тъй като е способно да провокира трета международна война. „ Не сме толкоз надалеч, без значение дали вярвате или не “, сподели Тръмп.

И добави: " Президентските избори през 2020 година може да са в наша изгода. Не в моя изгода, а в наша, защото страната отива по дяволите ".

Той прегледа други решения на администрацията на Байдън, като назова изтеглянето от Афганистан най-срамният миг в историята на Съединени американски щати.

Какво следва?

Следващото съвещание беше планувано за декември. Предполага се, че това ще бъдат съвещания всъщност. Процесът, споделят наблюдаващи, ще се проточи дълго време.

Освен това е основан казус, а към този момент са вероятни и други обвинявания.

Първо, интервенция в изборите в Джорджия. Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис подозира Тръмп в опит да анулира изборите за президент в щата през 2020 година

Второ, следствието на събитията от 6 януари 2021 година продължава. Голямото федерално жури във Вашингтон е готово да повдигне обвиняване против някогашния президент за възпрепятстване на публично чуване, скрит план за осъществяване на машинация и подбудителство към протест.

И най-после, специфичният прокурор ревизира дали Тръмп може умишлено да се е намесил при връщането в Националния списък на секретни документи, които той нелегално е държал в имението си.

Както и да е, даже някогашният държавен глава да бъде наказан, това няма да му попречи да продължи предизборната си акция. А и резултатът от съда е противоположен на упования: рейтингите са нарастнали, ролята на Тръмп на " жертва на режима " му оказва помощ.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР