Бившият президент Доналд Тръмп е изправен пред най-напрегнатото правно предизвикателство

...
Бившият президент Доналд Тръмп е изправен пред най-напрегнатото правно предизвикателство
Коментари Харесай

Тръмп е изправен пред неуспехи в още разследвания, докато делото срещу него в Ню Йорк продължава

Бившият президент Доналд Тръмп е изправен пред най-напрегнатото правно предизвикателство в живота си тази седмица в Ню Йорк, където би трябвало да излезе пред съда във вторник по обвинявания, произлизащи от секрети парични заплащания по време на акцията му през 2016 година, написа „ Асошиейтед прес “.

Но защото огромна част от вниманието ще бъде ориентирано към правосъдната палата в Долен Манхатън, следствията от Атланта до Вашингтон ще продължат напред, наблягайки необятния диапазон от рискове, пред които е изправен, до момента в който се стреми да си върне президентския пост .

Уязвимостта , пред която Тръмп е изправен самичък във Вашингтон, стана ясна през последния месец, защото съдиите в поредност от засекретени решения отхвърлиха напъните на екипа на Тръмп да блокира показанията на огромното жури – в това число от личния му юрист и някогашния му вицепрезидент – от очевидци, които са били или към момента са близки до него и които евентуално биха могли да предложат ясна визия за основни събития.

Решенията, нареждащи на съветници и помощници да свидетелстват, не допускат, че Министерството на правораздаването е покрай покачване на наказателни обвинявания , нито подсигуряват, че прокурорите могат да обезпечат свидетелски показания, скъпи за евентуално наказателно гонене. Но все пак те са основна победа при затворени порти за държавното управление, защото то проверява дали е било злоупотребявано с к ласифицирани документи в дома на Тръмп във Флорида и вероятното възпрепятстване на това следствие, както и напъните на Тръмп и неговите съдружници да анулират резултатите от президентските избори през 2020 година Рандал Елиасън, някогашен федерален прокурор и професор по право в университета Джордж Вашингтон, разяснява:

„ Мисля, че когато говорите за опит за въстание и типовете въпроси, за които приказваме там, ще има доста причини от страна на Министерството на правораздаването . “

Междувременно окръжният прокурор в Атланта продължава да проверява опитите на Тръмп и неговите съдружници да анулират изборната си загуба в Джорджия . Специално огромно жури през февруари съобщи, че счита, че „ един или повече очевидци “ са лъжесвидетелствали и прикани локалните прокурори да издигнат обвинявания .

Бившият президент в никакъв случай не е свидетелствал пред специфичното огромно жури, което значи, че не е измежду тези, които биха могли да лъжесвидетелстват. Но отчетът не изключва опцията за други обвинявания и казусът към момента слага особени провокации за Тръмп, частично тъй като дейностите му в Джорджия бяха толкоз обществени.

Като цяло, броят на запечатаните разногласия по отношение на обсега на свидетелските показания на огромното жури е необикновен, само че може би е подобаващ за извънредно поредни следствия като това, засягащо някогашния президент. Това също е в контрастност с последното следствие на специфични прокурори, включващо Тръмп, когато той беше президент и когато Робърт Мюлер и неговият екип от прокурори се пробваха да дефинират дали акцията на Тръмп през 2016 година се е наговорила с Русия , с цел да наклони изборите. В това следствие юристът в Белия дом Тай Коб улесни доброволните изявленията на чиновниците на Белия дом – без призовки – с вярата, че съдействието ще форсира следствието към края. В скорошно изявление Коб показа:

„ Ако съумея да измисля метод да си подпомагам и въпреки всичко да запазя привилегиите на изпълнителната власт, това би ускорило нещата, което съгласно мен… беше неотложно за президента и за страната . Успяхме да ускорим приемането на цялата информация от тях. “

В това следствие Тръмп беше предпазен от силата на своя кабинет и от правните мнения на Министерството на правораздаването, съгласно които настоящ президент не може да бъде упрекнат . Тъй като към този момент не е президент, Тръмп загуби този собствен щит, повишавайки залога на своята престъпна експозиция. И защото прокурорите се опитваха да разпитат хора, близки до него – дали с цел да схванат по-добре душевното положение на Тръмп и вероятните отбрани, или с цел да съберат евентуално нездравословни показания – юристите на Тръмп неведнъж възразяваха, постоянно на вятъра.

Може би най-яркият образец пристигна предишния месец, когато тогавашният основен арбитър на федералния съд на окръг Колумбия разпореди юристът на Тръмп, м. Евън Коркоран, да даде повече показания на правосъдните заседатели в следствието на Мар-а-Лаго . Той се базира на привилегията адвокат-клиент при по-ранно явяване пред огромното жури, като отхвърли да отговори на повече въпроси, само че прокурорите настояха за повече свидетелски показания . Те цитираха това, което е известно като изключение за незаконна машинация от привилегията на клиент на юрист, което разрешава на прокурорите да принудят показания от юрист, в случай че съумеят да убедят арбитър, че клиентът е употребявал правни услуги в поддръжка на закононарушение. Окръжният арбитър на Съединени американски щати Берил Хауъл постанови, че Коркоран би трябвало да се изкаже още веднъж пред огромното жури и той беше в съда седмица по-късно.

Друг случай пристигна предходната седмица, когато друг федерален арбитър, Джеймс Боасбърг, постанови, че някогашният вицепрезидент Майк Пенс би трябвало да даде показания в следствие на специфичния прокурор на Министерството на правораздаването за опити за анулация на изборите .

Решението отхвърли причините на екипа на Тръмп за привилегия на изпълнителната власт, макар че Боасбърг даде победа на Пенс, като одобри причините на юристите му, че по конституционни аргументи той не може да бъде разпитван за дейностите си на 6 януари 2021 година, когато навалица от Тръмп поддръжници нахлуха в Капитолия на Съединени американски щати, до момента в който републиканецът Пенс председателстваше взаимна сесия на Конгреса, с цел да удостовери успеха на демократа Джо Байдън .

Говорител на Тръмп не отговори на искане за коментар по тази история, само че отговори на решението по въпроса за Пенса в изказване, в което се споделя, че Министерството на правораздаването „ непрестанно излиза надалеч отвън общоприетите правила в опитите си да унищожи от дълго време признатото, дълго поддържано “. Той разясни:

„ Това са учредени на конституцията стандарти за привилегия адвокат-клиент и привилегия на изпълнителна власт . “

Други някогашни помощници на Тръмп, в това число Стивън Милър и някогашният консултант по националната сигурност Робърт О’Брайън , също неотдавна бяха разпоредени от арбитър да дадат показания макар възраженията на екипа на Тръмп за привилегия на изпълнителната власт .

Способността на прокурорите от Министерството на правораздаването в голям брой инстанции да убедят съдиите, че има основа за обезпечаване на свидетелските показания, е значима до степента, в която демонстрира, че „ има нещо там “ във връзка с следствията, счита Елиасън. Той обаче предизвести да не се чете прекалено много в него, като се има поради, че прагът за победа в битката за привилегия на изпълнителната власт или адвокат-клиент е по-нисък от тежестта, нужна за продобиване на наказателно дело в процеса.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР