Бившият премиер на Шотландия Алекс Салмънд, който от десетилетия беше

...
Бившият премиер на Шотландия Алекс Салмънд, който от десетилетия беше
Коментари Харесай

Почина Алекс Салмънд - бившият премиер на Шотландия и привърженик на шотландската независимост

Бившият министър председател на Шотландия Алекс Салмънд, който от десетилетия беше последовател на идеята за шотландската самостоятелност, умря на 69 години, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Анас Саруар, водачът на шотландските лейбъристи, удостовери гибелта на Салмънд и сподели, че той е бил централна фигура в политиката на Шотландия в продължение на три десетилетия. Източник от партията, на която беше водач Салмънд, също удостовери гибелта на някогашния първи министър на Шотландия. Причините за гибелта му към този момент остават незнайни.

Салмънд по времето, когато беше водач на Шотландската национална партия, оглави акцията за референдума за самостоятелност на Шотландия, създаден през 2014 година Тогава последователите на идеята на шотландската самостоятелност получиха единствено 45 % от вота и изгубиха референдума.

Салмънд подаде оставка като водач на шотландските националисти в разгара на изказвания за полов тормоз. Впоследствие той сътвори нова партия, наречена „ Алба “.

Салмънд бе министър председател на Шотландия от 2007 година до 2014 година и два пъти беше водач на Шотландската национална партия - от 1990 година до 2000 година и от 2004 година до 2014 година.

По мотив на новината за кончината му, някогашният министър-председател на Обединеното кралство от Консервативната партия Риши Сунак  Риши Сунак Риши Сунак – английски икономист и политик. Риши Сунак е роден на 12 май 1980 година в Саутхемпшир, съобщи, че Салмънд е бил значима фигура в английската политика “. Сунак напомни, че със Салмънд е имал различия по въпроси, свързани с английската конституция, само че добави, че не може да се отхвърли умеенето му да води диспути или пристрастеността му към политиката.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР