Бившият премиер и военен министър Стефан Янев смята да се

...
Бившият премиер и военен министър Стефан Янев смята да се
Коментари Харесай

Стефан Янев повежда нова партия от Шипка?

Бившият министър председател и боен министър Стефан Янев счита да се върне на бял кон във властта, създавайки своя партия.

Вече е планувана и дата за нейното основаване, само че неофициалният старт на плана ще бъде даден на 3 март от връх Шипка. Очаква се Янев да пристигна за тържествата там, където евентуално няма да има представители на ръководещите поради войната в Украйна.

Това описаха пред " Марица " близки до бригадния военачалник, който два пъти беше назначен от президента Румен Радев за длъжностен министър-председател.

Засега се планува основаването на новата партия да стане на 19 март. Името й към момента не е определено, само че сигурно ще се търси родолюбив детайл.

Янев, който през вчерашния ден навърши 62 години, направи видеообръщение във връзка на гласуването на оставката му като боен министър. " Не се усещам отговорен за нищо, което съм споделил или направил. Във всичките си дейности съм се управлявал само и единствено от ползите на България ", съобщи генералът. И упрекна сегашните партии в популизъм и лансиране на прочувствени тези.

" Вместо да се търсят работещи решения, се генерират краткосрочни политически дивиденти въз основата на страданията на хората ", съобщи някогашният боен министър.

Янев разчита на гласоподавателите, които н​е са съгласни с водената политика по отношение на войната в Украйна, избрана от самия него първоначално като военна интервенция. Хора до някогашния министър председател към този момент шетат по структури в страната. Те са търсили най-много координаторите на Българска социалистическа партия и " ИТН ", разочаровани от двете партии. Избирателите на двете парламентарни сили плюс поддръжниците на „ Възраждане “ са евентуален електорат на новата партия.

Със сигурност Янев разчита и на симпатизантите на президента Румен Радев, за чийто човек минава. Това сигурно ще утежни така и така ледените връзки сред президента и Българска социалистическа партия, разясниха червени депутати. Още повече социалистите се съмняват, че за плана на Янев към този момент работят Кирил Добрев и други врагове на Корнелия Нинова.

При възможни избори партията на Янев умерено може да гони към 15-20% поддръжка, настояват пък социолози.

Първи предвижда раждането на новата групировка някогашният парламентарен арбитър и ексдепутат на ГЕРБ Георги Марков. " Партията на президента е подготвена предварително. Това следва от отстраняването на министър Янев, който евентуално ще се върне в президентството и ще оглави нова ляво-либерална партия. Тя ще се яви още на предварителните парламентарни избори и ще измести Българска социалистическа партия ", разяснява Марков във Facebook.

Той разясни, че партията ще е пронатовска: " Янев е в листата на дипломат Нанси Макълдауни като благонадежден. Днес тя е боен консултант на вицепрезидента Харис. Новата групировка ще спести русофобската изразителност и ще смъкна от власт Канадеца. Това е моята прогноза. Последните 2 години доста познавам - от изборите до дупка до това, че Гешев ще надживее това държавно управление и парламент ", написа още Георги Марков.

Източник: Марица
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР