Бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов обяви в

...
Бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов обяви в
Коментари Харесай

Защо напускам съдебната система...

Бившият ръководител на Софийския областен съд Методи Лалов разгласи в четвъртък, че напуща правосъдната система след 16 години работа като арбитър. Той си завоюва името на един от най-непримиримите към статуквото магистрати. Съдия Лалов провежда преди близо три години митинга на съдиите и правосъдните чиновници пред Висшия правосъден съвет. Mediapool разгласява без редакторска интервенция молбата му за овакантяване, адресирана до Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет.

" Подавам оставка като арбитър в Софийския областен съд (от 02 септември), заради което апелирам да бъда освободен от тази служба от посочената дата. Причината да напусна специалността, която практикувам повече от 16 години, и която постоянно ми е носела задоволство е, че достойнството и достолепието не ми разрешават да следя по какъв начин правосъдната власт прави следващата крачка към своята крах.

Състоянието на правосъдната система непрекъснато се утежнява, което проличава ясно и от последната номинация за основен прокурор. Илюзия е да се мисли, че може да има смели, самостоятелни и обективни съдии в една мощно корумпирана структура, която е ръководена от политически подвластен Висш съдебен съвет, огромна част от членовете на който по предписание са лишени от професионални качества и мотивация да пазят и отстояват независимостта на правосъдната власт и да одобряват решения, които да обезпечат на жителите самостоятелен, обективен и ефикасен съд.

Вместо това Висш съдебен съвет се трансформира трайно в наказателен орган по отношение на тези магистрати, които отстояват върховенството на правото и независимостта си, пазят своята чест и достолепие. Самият аз станах обект на възмездие и систематична принуда от членове на Висш съдебен съвет, които не можаха да одобряват, че не съм подготвен да бъда подвластен. Името ми беше очерняно освен от обслужващи задкулисието медии, за което не получих отбрана от Висш съдебен съвет, само че и от членове на самия съвет. Висш съдебен съвет трансформира дисциплинарните производства против мен, които, макар настояването ми, не завършва повече от две години, в инструмент за тормоз.

Израждането на Висш съдебен съвет е резултат на първо място от преобладаващото политическо присъединяване в него, както и от метода, по който биват избирани членовете на Висш съдебен съвет от парламентарно показаните политически сили – непрозрачно и неприлично. При последната процедура за избор на членове на Висш съдебен съвет пред Народното събрание нито номинираните, нито номиниращите, демонстрираха героизъм и професионална чест да обяснят пред обществото с кого, по кое време и къде са се срещали по отношение на номинациите. На претендентите не беше дадена действителна опция да изложат в Народното събрание разбиранията си за ръководство на правосъдната система, което унизително състояние те безмълвно одобриха. В резултат на това за следващ път бяха определени членове на Висш съдебен съвет, множеството от които освен нямат никакъв управнически опит, само че и в никакъв случай преди този момент не са артикулирали нито един проблем на правосъдната система. Тези членове на
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР