Бившият председател на полския Сейм, а сега евродепутат Радослав Сикорски

...
Бившият председател на полския Сейм, а сега евродепутат Радослав Сикорски
Коментари Харесай

Путин предлагаше Полша да участва в разделянето на Украйна. Дори не му отговорихме


Бившият ръководител на полския Сейм, а в този момент евродепутат Радослав Сикорски описа по какъв начин Путин е предложил да се раздели Украйна още през 2008 година в изявление за създателя на интернет-изданието „ Гордон “, Дмитрий Гордон.

И още - какви неточности е позволил Кремъл, нападайки Украйна, за какво НАТО не желае да влиза във война и за какво той самият е срещу изпращането на полски миротворци в Украйна, а също и за интернационалната военна поддръжка, опасността от нуклеарна война и възможния излаз на войната.

Господин Сикорски, вие сте доста умел и прочут политик. Бивш ръководител на полския Сейм, бил сте и министър на външните работи на Полша, а в този момент сте евродепутат. И нещо, което е изключително значимо за нас – вие сте дълготраен и правилен другар на Украйна, за което ви блягодаря.

Не, аз ви благодаря за това, че в този момент в Украйна вие защитавате Западната цивилизация. Цяла Европа и свободния свят са ви задължени. Надявам се, че в Полша ще се грижим добре за вашите дами и деца и че ще продължим да ви поддържаме по всички вероятни способи.

Преди войната вие казахте: „ Русия е сериен принудител, само че за нападението ще си получи ритник сред краката “. В резултат Украйна се оказа единствената страна в света, която ритна Путин по топките. Кой от актуалните водачи може да направи същото и ще го направи ли?

Мисля, че Украйна добре се оправя с това, а вашият президент е водач освен на Украйна, само че на целия мислещ свят. Украйна се оправя даже по-добре, в сравнение с си го представях.

Вие имате късмет да надвиете този принудител и да му дадете урок, който да запомни за цялостен живот. Да спрете това, което той прави. Мнозина, в това число и аз, предупреждавахме Русия да не прави това, само че урокът, който вие ще й дадете е нещо доста положително.

Преди войната вие казахте в изявление за Сергей Сидоренко, изтъквам: „ Ако Русия ви нападне, тя ще води война не с Украйна, а с НАТО “. Вече цялостен месец ние водиме война с Русия. Сами. Сгрешихте ли с прогнозата си или не?

Аз нямах пред тип това, че НАТО ще вземе директно присъединяване в бойните дейности. Имах пред тип това, че преди войната Украйна получаваше стратегическа разследваща информация, а в този момент получава тактическа разследваща информация. Путин си мислеше, че ще има качествено преимущество, ще разполага с военна информация.

В реалност Украйна има по-добри връзки, координацията на нейната войска е по-добра и наподобява Съединени американски щати дават на Украйна разследваща информация в действително време, което е доста значимо. В този смисъл войната е напълно друга от това, което очакваше Путин.

Какво би трябвало да се случи, с цел да получим действителна помощ от НАТО в битката ни с Русия?

НАТО не желае да влиза в тази война, тъй като вие не сте член на организацията. Но НАТО и страните, членки на организацията към този момент ви предоставиха няколко хиляди противотанкови оръдия, не знам тъкмо какъв брой противовъздушни оръдия. Има финансова поддръжка както от Съединените щати, по този начин и от Европа.

Повярвайте ми, в тази борба вие не сте сами, по този начин както бяхме ние през 1939-а година. Вие спечелихте осведомителната война. Вие спечелихте съчувствието на целия свят. Гласуването на Генералната Асамблея на Организация на обединените нации е най-хубавото доказателство за това. Но НАТО е организация, която пази своите членове, а вие не успяхте в точния момент да влезете в нея.

Европа и Съединени американски щати се опасяват, доста се опасяват от трета международна война. Разбират ли те, че Путин към този момент я е почнал в Украйна? Кой от западните водачи схваща това?

Войната в Украйна може да стане международна, само че още не е такава. Много неща ще зависят от това, до каква степен Путин е подготвен да усилва напрежението, да вземем за пример в случай че употребява оръжие за всеобщо заличаване. И до каква степен Китай е подготвен да поддържа Путин, да вземем за пример с муниции. Това е ужасна война, само че тя може да стане още по-страшна.

Разбират ли западните водачи, че след Украйна Путин ще тръгне и против други страни, членки на НАТО, тъй като съветският народ поддържа това и пропагандните съветски канали намерено приказват, че след Украйна би трябвало да се проведат сходни военни интервенции против Полша, Балтийските страни и така нататък?

Подобни заявки удостоверяват, че в случай че някоя страна има потребност от денацификация и дерадикализация, възпитаване на живот в мир и съгласие със съседите, това не е Украйна, а огромни елементи от съветското население и смяна на образователната стратегия.

Но аз би трябвало да ви кажа: урокът, който западните водачи научават от протичащото се в Украйна не е, че Путин ще продължи и ще нападне страни от НАТО, а че путинската войска е извънредно зле с коодинирането, допотопна и неефективна. Напрежението, несъмнено, съществува, само че вие ни давате витално значимо време за превъоръжаване.

Един от водачите на Bellingcat - Христо Грозев, наскоро в изявление за Алсе Бацман споделя, че е доста вероятен нуклеарен удар против Полша, че Путин е в положение да го направи. Вчера имаше изказване на ръководителя на НАТО за Европа, военачалник Кларк, който също позволи това. Доколко това е допустимо?

Президентът на Съединени американски щати дойде в Полша, в Жешув, където се намира 82 въздушно десантна дивизия на Съединените щати. Това е хипотетичното място, където идват товарите от щатите и се преразпределят за Украйна.

Очаквам от президента Байдън удостоверение на това, че Украйна ще продължи да получава нужното освен до момента в който съветската експанзия е настояща, само че и до момента в който съветската войска не напусне напълно границите на Украйна. Второ, териториите на НАТО ще бъдат защитавани с цялата мощ на Алианса. Трето – всяко потребление на оръжие за всеобщо заличаване ще има извънредно тежки последствия. Путин би трябвало да разбере, че НАТО също има нуклеарно оръжие и денят, в който той употребява нуклеарно оръжие ще бъде неговия финален ден.

Искам да благодаря във ваше лице на Полша и на всички поляци, които в този момент толкоз доста оказват помощ на Украйна. Ние в никакъв случай няма да забравим тази помощ, това, че в толкоз сложен миг Полша и всички поляци вършат за нас. Кажете, апелирам, Полша ще ни изпрати ли свои миротворци?

Що се отнася до помощта, да, всички поляци се сплотиха и ние разбираме, че вие се биете за нас. Затова най-малкото което можем да създадем за вас е да защитим вашите деца и дами.

Що се отнася до миротворците – това е комплициран въпрос. Обикновено изпращат миротворци, когато има мир. Когато войната към този момент е свършила и някогашните воюващи страни би трябвало да бъдат разграничени. Аз, несъмнено, мога да си показва мироопазващи сили, които влизат, с цел да управляват изтеглянето на руснаците. Или с цел да управляват границата на Донбас, да вземем за пример. Но аз би трябвало да ви призная, че не подкрепям изпращането на полски бойци. Поради доста съществени исторически аргументи. Ние 400 години сме били една страна. Имаме комплицирани исторически моменти. И аз не желая да дам мотив на руснаците да покажат полския боец в неприятна светлина.

Тъй че, в случай че в Украйна се организира мироопазваща интервенция, считам че тя би трябвало да се управлява от други страни, а Полша да им оказва помощ от своята територия, да бъде логистична база. Нито един украинец не би трябвало да ни заподозре в някакви егоистични претекстове. И с цел да не даваме мотив на съветската пропагандна машина да основава съмнение сред нашите нации.

Господин Сикорски, настояват, че вие сте споделил, че през 2008 година Путин е предложил на премиера на Полша, Туск, да си поделят Украйна. Поляците да си вземат Лвов, Ивано-Франковск, Тернопол. Румънците на си вземат Буковина и Черновци. А унгарците да си приберат Закарпатието. Моля, кажете това в действителност ли е било казано на Туск?

Присъствах на среща на НАТО през 2008 година, когато Путин сподели, че Украйна е изкуствено основана страна, събрана от части от други страни. Дори получих текста на неговата тирада от съветската делегация. Тогава поканих в моето министерство министъра на защитата на Украйна и му дадох тази тирада. Мислех си, че това ще му помогне да се пребори за по-голям бюджет. После се случиха още две неща. Получих писмо от Жириновски, който тогава беше заместникговорител на Думата. Него постоянно го използваха, с цел да ревизират по какъв начин се посрещат налудничави хрумвания. В писмото си той съответно оферираше Полша да вземе присъединяване в разделянето на Украйна. Дори не му отговорихме.

По време на формалната си аудиенция в Полша през 2008 година Путин загатна: „ Така де, Лвов си е полски град, ние дружно би трябвало да създадем нещо по този въпрос? “. Това беше по-скоро намек, в сравнение с предложение. Но на нас този намек ни подсети за думите на Гьоринг в Полша през 1939 година: „ Не страдайте за загубата на Гданск, от загубата на изход на Балтийско море. Черно море също е море “. Нивото е сходно. Путин доста искаше да притегли и други страни против Украйна. Нещо сходно би унищожило НАТО и той доста добре го схваща.

Сега в целия свят дефинират Путин като фашист, водач на фашистка страна, сериен палач, военнопрестъпник. Кой е Путин за вас?

Всички ние в предишното сме имали връзки с Путин, когато го приемахме за водач с добра известност. Знаете ли, ние имахме много дейни отношение с Русия, би трябвало да призная, че те бяха значително сполучливи. Вече загатнах, че през 2008 година той беше в Гданск, с цел да се означи годишнина от началото на Втората международна война. Това не е дреболия. Той беше там, с цел да се поправи сталинската версия за войната, за нейната история, която не стартира с интервенция „ Барбароса “.

Путин е първият началник, посетил Катинската гора, където са разстреляни 20 000 полски офицери. Имахме локално безвизово пътно съглашение сред северна Полша и Калининградска област. Работехме по съглашение за възобновяване на църкви. Имахме посещаване на патриарха, който в този момент поддържа нападението над Украйна. Имахме комитет за решение на комплицирани проблеми, в който влизаха съветски и полски учени-историци. И това беше добре.

Но аз мисля, че към 2011 година, когато в Москва имаше митинги против това, той още веднъж да стане президент, Путин реши, че Западът е неприятен и той повече не желае да се интегрира с нас, тъй като демокрацията е опасност. Че ще си сътвори Евразийски съюз, като опълчване на нас и че Украйна, цяла Украйна му е нужна, с цел да бъде част от този съюз. И той е подготвен да заплати за това. Спомняте ли си, той предложи на Янукович 15 милиарда. Само че това не проработи. И в този момент се пробва да го реализира със мощ.

Кажете, господин Сикорски, по какъв начин стана по този начин, че един фанатик взе целия свят за пленник? Защо се търпи това? Защо светът чака Путин да унищожи на части земята?

Не мисля, че ще успее. Първо – вие се защитавате безстрашно и дейно. Това удиви хората. Всички знаят, че украинците са смел народ, само че вие в действителност спряхте настъплението им. Повечето смятаха, че вие ще загубите при нападението и ще спечелите при партизанската война.

Но Путин не завоюва при нападението. Мисля, че армията му деградира. Ще са му нужни десетилетия, с цел да се възвърне, даже в случай че стопанската система му се развива обикновено. Но стопанската система му ще бъде разрушена. Мисля, че той ще влезе в историята като човек, почнал жестока, несправедлива война и направил от Русия васал на Китай.

Какво наказване заслужава Путин?

За да свърши всичко допустимо най-бързо, ще е добре да се откри някой московски Брут. Но в случай че това не стане, в положение ли е Путин да преживее триумфа на Украйна? Мисля, че не е. Руският хайлайф е доста ядосан, ядосан е на Путин. И трето, Съединените щати го оповестиха за военнопрестъпник. Аз също написах писмо до ръководителя на Европарламента, то бе подписано от доста хора, да обявим Путин за военнопрестъпник.

На Хага ще й бъде нужно решение от Съвето по сигурност, тъй че аз подкрепям концепцията Русия да бъде изключена от него. Този съвет не може да бъде механизъм, който пази военни нарушители. Може да ни се наложи да създадем специфичен съд, само че това, което той прави в Украйна не би трябвало да остане ненаказано.

Той и всички към него, съдействали това да се случи. Започването на такава война, която не е с нищо предизвикана – това е закононарушение против човечеството. Всички отговорни би трябвало да бъдат глобени.

Ще ви задам финален въпрос: по кое време ще свърши войната и ще победи ли Украйна?

Войната ще свърши, когато Украйна победи. И под победа аз разбирам нанасянето на пагубни удари на съветската войска, такива, че или ще бъде победена, или ще се откаже от интервенцията.

Благодаря ви за изявлението, господин Сикорски!

Няма за какво. Слава на Украйна!

Слава на героите!

Превод: Таня Кольовска
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР