Бившият председател на парламента и депутат от ИТН Ива Митева

...
Бившият председател на парламента и депутат от ИТН Ива Митева
Коментари Харесай

Ива Митева уточнява: Не било референдум за президентска, а за полупрезидентска република -

Бившият ръководител на Народното събрание и народен представител от Има Такъв Народ Ива Митева обясни или опроверга водача си Слави Трифонов, който през вчерашния ден изскочи предизборно с концепцията. Пред бТВ Митева изясни, че Трифонов не прецизира, само че " приказва по-скоро за полупрезидентска република ". Това съгласно Митева било свързвано с персоналната отговорност, която се носи от едно лице при ръководство, а в този момент има групова отговорност на Министерския съвет и Народното събрание.

" Народно събрание ще се избере от народа, а президентът ще уточни премиера, ще има кабинет и ще се желае избор на съмнение от Народното събрание - има ясно разграничаване на управляващите ", разясни Ива Митева.

" Има Такъв Народ потегли с референдум, започнахме работа по Закона за референдумите, ние сме за мажоритарния избор, това е обвързвано с президентската република ", сподели Митева. В същото време, на изборите предходната година в, а претендентите за народни представители подписваха в задатък заявления за пред ЦИК, че се отхвърлят от депутатските места.

" Ако желаеме смяна, би трябвало да спрем да имаме вяра, че ще стане без смяна на политическата система. Сега има рецесия на политическия хайлайф, на политическата система ", изясни счита Митев.

Тя разяснява и член 158 от Конституцията, съгласно който такава смяна може да се направи единствено от Велико Народно заседание. 

" Ние желаеме да питаме хората по какъв начин желаят да продължим напред и какви са им настройките ", сподели Митева. 

В закона за референдумите също по този начин е записано, че по въпроси, които изискват привикване и решения на Велико Народно заседание. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР