Бившият председател на Народното събрание Ива Митева (Има такъв народ“)

...
Бившият председател на Народното събрание Ива Митева (Има такъв народ“)
Коментари Харесай

Ива Митева е фаворит за едно от местата в Конституционния съд

Бившият ръководител на Народното събрание Ива Митева („ ИТН “) е любимец да заеме едно от двете места, които ще се освободят от парламентарната квота в Конституционния съд. Това оповестяват в. „ Сега “ и „ Медиапул “, цитирайки свои източници.

В момента в Конституционен съд има едно свободно място от квотата на Народното събрание, само че на 28 февруари се освобождава и второ, когато изтича мандатът на Гроздан Илиев. Преди да бъде назначен за арбитър в Конституционен съд по предложение на ГЕРБ, той беше зам.-председател на Върховния касационен съд и ръководител на Наказателната му гилдия.

Парламентът ще избира и член на мястото на Анастас Анастасов, чийто мандат изтече през ноември.

Според източници от ръководещото болшинство, представени от „ Медиапул “ – кандидатурата на Ива Митева сигурно ще бъде издигната, само че към момента няма финално решение дали четирите обединения ще се обединят към нея.

От в. „ Сега “ настояват, че изборът на нови конституционни съдии няма да бъде тестване за Народното събрание, защото е належащо нормално болшинство. „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България разполагат с общо 134 депутати. По-труден ще е изборът на членове на Висшия правосъден съвет и на инспектората към него, за които са нужни 160 гласа (т.е. поддръжка от ГЕРБ и/или ДПС).

Ива Митева, която сега е зам.-председател на 47-ото Народно заседание, не е коментирала тематиката.

Очаква се Народното събрание напълно скоро да открие процедурата по желание на конституционни съдии, с цел да може да е подготвен до края на февруари.

Другото място, също така на Митева, е било непокътнато за човек от адвокатурата. Спрягани са имената на Даниела Доковска, Валя Гигова и Михаил Екимджиев. Бившият арбитър в Страсбург Здравка Калайджиева също е в листата с евентуални претенденти. Там е и пенсионираният съдия Борислав Белазелков, само че за него източниците на  " Сега " споделят, че се спряга самичък за поста.

Ива Митева приключва Софийския университет, след което влиза в докторската стратегия по Конституционно право в Института за страната и правото при Българска академия на науките. Научен началник ѝ е някогашният парламентарен арбитър и сегашен президентски юридически специалист Емилия Друмева.

През лятото на 2021 година Митева отбрани докторската си дисертация на тематика „ Смесени изборни системи за Народно заседание в Република България “.

Преди да стане политик от Има Такъв Народ, кариерата ѝ минава главно като юридически специалист. Започва да работи в Министерството на правораздаването през 1998 година, а две години по-късно влиза в Народното събрание като специалист в правната комисия. През април 2021 година тя стана народен представител от „ ИТН “ и заемаше поста ръководител на Народното събрание в 45-ото и 46-ото Народно заседание.

Квотите в 12-членния Конституционен съд са три – на президента, Народното събрание и правосъдната власт. Ротацията в Конституционен съд е такава, че на всеки 3 години изтича мандатът на четирима съдии.

Заради казус с определената от Народното събрание Венета Марковска преди към 10 г. - през ноември 2021 изтекоха мандатите единствено на трима: Борис Велчев, Анастас Анастасов и Георги Ангелов. На 28 февруари завършва този и на Гроздан Илиев, който беше определен от Народното събрание на мястото на Марковска – нейният избор беше осуетен от Росен Плевнелиев поради прокурорско следствие против нея за търговия с въздействие (все още няма изясненост за резултатите).

Съдиите и президентът попълниха квотите си в точния момент - Радев назначи бившия длъжностен министър на правораздаването през октомври 2021 година, а съдиите избраха Соня Янкулова. Конституционен съд избра Павлина Панова за собствен ръководител.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР