Бившият председател на БСП и на ПЕС Сергей Станишев би

...
Бившият председател на БСП и на ПЕС Сергей Станишев би
Коментари Харесай

Сергей Станишев: Новото ръководство на БСП - Нинова без Нинова

Бившият ръководител на Българска социалистическа партия и на ПЕС Сергей Станишев би се присъединил в надпреварата за лидерския пост единствено в случай че види предпочитание за смяна на посоката в партията. В момента, по думите му, е налице едно блъскане на ниновисти и антининовисти, което заплашва с тотално разделяне Българска социалистическа партия. Това съобщи той пред Нова ТВ.

" Моето присъединяване или безучастие е функционалност на процеси. Аз бих се захванал със сериозна работа за отстояване на Българска социалистическа партия, в случай че видя  в партията осъзнаване до каква степен сме докарани и че сме пред смъртна опасност. Защото сега върви едно блъскане сред ниновисти и антининовисти от вчерашните ниновисти, което може да разпокъса Българска социалистическа партия, виждате ПГ разграничена ", съобщи по Нова телевизия бившият ръководител на Българска социалистическа партия, дълготраен президент на ПЕС и министър председател на България в интервала 2005-2009 година, запитан дали ще се кандидатира за директния партиен избор наесен.

" Не бих изключил и по-лоши сюжети за официално разделяне и обособените части ", добави той и прикани социалистите да излязат от общоприетото държание и мислене, че нищо не се е случило, а да осъзнаят, че Българска социалистическа партия е в изключителна обстановка. По думите му обществото желае да види лявоцентристка опция, тъй като множеството нови планове се появяват все в дясното пространство. 

" Смятам, че реваншизмът и страстите в политиката не са добър консултант. Никога не съм започвал войни вляво. Този метод на досегашното управление да се унищожават всички инакомислещи, докара Българска социалистическа партия до настоящия резултат ", означи Станишев. Според него всички претенденти за лидерския пост би трябвало да отговорят на въпроса - какво желаят да създадат за Българска социалистическа партия и по какъв начин ще го реализиран в политически смисъл.

" Аз имам доста ясна визия какво Българска социалистическа партия би трябвало да направи, с цел да възвърне доверието, и няма какво да се лъжем, че ще стане с магическа пръчка. Много мъчно ще бъде отлепването от дъното. Подходът, който се подхвана, сякаш демонстрира, че старото ново управление осъществя сюжета на Нинова без Нинова ", разяснява Станишев. Според него проектът на досегашната председателка е бил да хвърли оставка, да отпуши за малко напрежението, а след това да се яви на директния избор наесен и да се върне отпред на партията. " Обаче тези, които бяха към Нинова, взеха решение да я сменят ", проучва случилото се в столетницата някогашният соцлидер.

Той уточни като неверна стъпка това, че незабавно не е бил свикано съвещание на настоящия конгрес на Българска социалистическа партия, който да направи разбор и да даде насоки за бъдещето пред партията. Вместо това се е заложило на механичния метод и на отчетно-изборна акция в Българска социалистическа партия посред ваканционния месец август. 

Според него има потребност от ляво обединяване, само че то не би трябвало да е механично. Станишев подсети, че още преди месеци е призовал за това.

" Посоката, в която Българска социалистическа партия върви под управлението на Нинова, е неправилна, тъй като партията беше хвърлена в консервативното националистическо пространство да се състезава с десни планове, по какъв начин можеш да се състезаваш на непознат терен? Механичното обединяване не дава спомагателна стойност, в случай че не дава смяна в политиката ", уточни той, като даде за образец и другите леви обединения, които се състезаваха на последните парламентарни избори, само че които са застъпвали същите хрумвания като тези на Българска социалистическа партия сега. И тогава гласоподавателят си е споделил - за какво да гласоподава за тях, като оферират същото като социалистите.

В отговор на въпроса дали в този момент би направил още веднъж коалиция с Движение за права и свободи, Станишев призна, че " Българска социалистическа партия заплати много висока цена за двете ръководства, взаимно с Движение за права и свободи и това е урок, който всеки един водач на Българска социалистическа партия би имал поради ".

Той разяснява и политическата обстановка сега, като беше безапелационен, че нови, седми подред избори, ще отхвърлен още повече гласоподавателите.

" Политиците не правят своята част от работата - да поемат отговорност, да образуват ръководство с ясни цели и механизми за действие, тогава хората се отдръпват. И в случай че хвърлим страната в седми избори, интензивността ще отиде още надолу ", сподели той.

" Правилният вид на държание е да се подписа публична коалиция, в която да е ясно кой носи отговорност и кои са партиите в това ръководство ", категоричен е Станишев, с цел да излезем от политическата рецесия.

Според него всеки се държи, страхувайки се да не загуби още няколко десетки хиляди гласоподаватели. " Всеки желае да е целият в бяло и да не се изцапа. Няма по какъв начин да нагазиш водата и да не се измокриш ", предизвести той политическите водачи.

" Трябва разговор и воля сред политиците. Гражданите се превърнахме в заложници на политическата борба, която у нас закупи нечувани мащаби като говорене. Самите политици стават заложници на своето говорене. Трудно е да се гадае какво би могло да стане ", призна той.

И означи, че  " в последните години партиите демонстрираха, че невъзможните неща стават вероятни, а разумните не се сбъдват ". И незабавно даде образец за това.

" След като ПП-ДБ приказваха " Никога с ГЕРБ, нашата задача е да ги изкараме от властта ", направиха евроатлантическото болшинство. Когато пристигна времето за ротация, нямаше никаква политическа логичност. На пръв взор при общи цели обединението се скапе. Сега би било извънредно безконтролно да се хвърли страната в седми за три години предварителни избори. Стига се до цялостна делегитимация на политиката и на институциите в България. Политиците си живеят в собствен свят, занимават се със своите разправии ", даде своята оценка на обстановката някогашният министър председател.

Бившият министър председател напомни още един проблем, до който са ни докарали политиците, които не са решавали действителните проблеми на хората, а са създавали такива.

" Тези конституционни промени, които бяха прокарани, бяха безусловно несполучлив опит и изкуствено основан проблем. Работата на политиците е да вземат решение действителните проблеми, а те се занимават със себе си сега ", безапелационен е Сергей Станишев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР