Бившият правосъден министър и лидер на Да, България Христо Иванов

...
Бившият правосъден министър и лидер на Да, България Христо Иванов
Коментари Харесай

Христо Иванов с ултиматум към Борисов: Започнеш ли Белене, излизаме на протести

Бившият правосъден министър и водач на " Да, България " Христо Иванов насочи ултиматум към премиера Бойко Борисов поради подготвяния рестарт на строителството на Втората атомна централа у нас.

" Ако Борисов направи стъпка за рестартиране на „ Белене “, ние ще организираме митинги. Защото става дума за свободата на България ", написа Иванов в профила си във фейсбук.

Според него се приготвя нов стадий от дългогодишния обир към АЕЦ-а. Според него планът е част от проектите на Москва и Анкара за корупционно навлизане у нас.

" Влиянието на Путин и Ердоган в стопанската система и енергетиката значи пари за корупционните медиатори и помагачи и непознато завземане на институциите, медиите, културата. На собствен ред, хората, които са взели пари за корупционно обслужване на непознатото навлизане, стават подвластни и могат да си подсигуряват политическото и икономическо оцеляване по един единствен метод – путинизация на България. Корупцията се трансформира в завземане, а завладяването води до авторитаризъм ", безапелационен е някогашният правосъден министър във второто държавно управление на Бойко Борисов.

Според него някогашният му шеф и кликата му - в това число Пеевски и Доган, са изпаднали в тежки зависимости от режимите в Кремъл и Анкара.

Ето и цялата позиция на водача на Да, България:

В „ Бивол “ изтече междинна версия на отчета на Българска академия на науките за АЕЦ „ Белене “

https://bivol.bg/bas-belene-npp-report.html

Факт, който не се отразява от огромна част от медиите. От обявата в „ Бивол “ излиза наяве, че отчетът е бил обект на интервенция и редакции от страна на ръководещите. През цялото време държавното управление приготвя публичното мнение за рестарт на строителството на АЕЦ „ Белене “ и явно упованията са били Българска академия на науките да обезпечи причини за това. Окончателната версия на отчета е засекретена без никакви причини за това.

Във версията на отчета в „ Бивол “ се преглеждат разнообразни сюжети за реализацията на „ Белене “ и общо 90 комбинации сред тях и се заключава:

„ При нито една от тези 90 комбинации планът не е финансово жизнерадостен. Това се случва и при най-високи цени, цялостно натоварване и друго съответствие сред личен и притеглен капитал. Нетните парични потоци на плана са негативни, а вътрешната му норма на възвръщаемост е под дисконтовата норма. “

Очевидно, приготвя се нов стадий от този дълготраен обир. Но има нещо даже по ужасно от паричните загуби.
Нека се запитаме за какво Борисов рестартира „ Белене “? След като първото държавно управление на ГЕРБ го спря, откакто в този момент даже Българска академия на науките го афишират за „ финансово нежизнеспособен “ – не е ли това опит за политическо самоубийство?

Втори образец от последните дни за сходно необяснимо държание на институциите и политическата ни класа е обвързван с „ Булгартабак “. Пореден отчет на турската работа за битка с проведената престъпност и контрабандата разказва контрабанда на български марки цигари в Турция. В отчета за първи път се загатва името на „ Булгартабак “ и се споделя „ продуктите, идващи от българската компания „ Булгартабак “ и трансформирали се в източник на контрабанда в нашата страна “
http://www.kom.pol.tr/Documents/Raporlar/2016eng.pdf

Цацаров отхвърля да се сезира по този отчет, министърът на вътрешните работи не е забелязал, че в него става дума за „ Булгартабак “, при цялото предпочитание на държавното управление да бори контрабандата, то не вижда отчета, макар акцията за проверка на приватизацията, никой не желае да проверява приватизацията на „ Булгартабак “, въпреки отминалостта за нея да не е изтекла… Ние сезирахме президента, Народното събрание, с копие до прокуратурата.

Многократно питахме кой разреши порочната приватизация на „ Булгартабак “, кой е скритият притежател, кой покровителства контрабандата? Каква е степента на персонално замесване и взаимозависимост на Борисов във всичко това?

За да си разбираем държанието на институциите и политическия ни хайлайф в тези два проблема, дано погледнем един забавен отчет на Центъра за проучване на демокрацията, озаглавен „ Кремълският справочник: съветското въздействие в Централна и Източна Европа “
http://www.csd.bg/…/u…/160928_Conley_KremlinPlaybook_Web.pdf

Докладът проучва съветското икономическо въздействие в района на Централна и Източна Европа и открива, че съветският стопански отпечатък върху стопанската система на България е 22% - най-голям от всички изследвани страни.

Няколко забавни изводи от отчета:

„ Руското икономическо въздействие постоянно се преглежда като граничещо със завземане на страната, което разрешава на съветски държавни и частни ползи да въздействат върху процеса на ръководство. Такива практики са се проявявали в ръководството на компании държавна благосъстоятелност, огромните енергийни инфраструктурни планове, разпределението на публичните поръчки…. “

„ Русия употребява икономическото си въздействие като лост за употреба на управническите дефицити на демократичните системи в страните от ЦИЕ “
``
„ Активното потребление на корупция при реализиране на [стратегически проекти] донася големи доходи на голям брой медиатори или се употребява за завладяването на основни институции в ръководството на страната. “

„ Мотивите за възходящото влияние… [включват] завладяването на политическите среди, регулаторните органи, финансирането на политически партии, целия инструментариум на меката мощ, включително исторически, религиозни и етнически знаци, наличие на съветски медии и собствеността върху локални медии и образуване на медийни акции. “

Без подозрение, Ердоган употребява същия справочник и същия модел на корупционно навлизане.

Влиянието на Путин и Ердоган в стопанската система и енергетиката значи пари за корупционните медиатори и помагачи и непознато завземане на институциите, медиите, културата. На собствен ред, хората, които са взели пари за корупционно обслужване на непознатото навлизане, стават подвластни и могат да си подсигуряват политическото и икономическо оцеляване по един единствен метод – путинизация на България. Корупцията се трансформира в завземане, а завладяването води до авторитаризъм.

Отговорът на въпроса за какво Борисов води такава политика, който се набива на очи, е - тежки зависимости на самия Борисов и неговата клика – в това число Пеевски и Доган, от режимите в Кремъл и Анкара.

Това изяснява освен „ Белене “, само че и поръчките за унищожаване на глобите, както и продължаващият отвод за рационализация на въоръжението на българската войска. Това изяснява освен слепотата на българските институции за „ Булгартабак “, само че и извънредно сервилното държание на Борисов по отношение на Ердоган и режима му.

Искам да напомня какво споделя през 2006г. посланикът на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов: „ Вие сте нашият троянски кон в Европейски Съюз в положителния смисъл. “

В положителния смисъл за кого? Този троянски кон в този момент се готви да поеме председателството на Европейски Съюз и желае да стане водач на Западните Балкани.

Това е повода „ Белене “ се връща като неумиращ върколак, по тази причина „ Булгартабак “ продължава да генерира криминалитет. Затова всекидневно виждаме засилваща се експанзия против всички съществени свободи – словото, собствеността, предприемачеството, върховенството на правото, демократичния развой, а в последно време даже и против свободното изложение във Facebook.

Не бива да има никакво подозрение, че битката против гранд-корупцията е битка не просто за господство на правото, а е битка за суверенитет в Европейски Съюз и НАТО.

Борбата против корупцията е битка против завземане на страната от хора, които са в тежка взаимозависимост от режима на Путин и Ердоган. Това е битка за свободата.

Ние се противопоставяме на строителството на „ Белене “ и последно поискахме дружно с нашите сътрудници (https://dabulgaria.bg/otvoreno-pismo-do-ministara-na-energ…/) публикуването на окончателната версия на отчета на Българска академия на науките.

Ние ще настояваме за следствие на всички схеми към „ Булгартабак “, чакаме отговора на президента и парламентарните сили и ще преминем към интернационална акция по тематиката.

Но желая да кажа и още нещо: в случай че Борисов направи стъпка за рестартиране на „ Белене “, ние ще организираме митинги. Защото става дума за свободата на България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР