Бившият партиен дом, построен през далечната 1954 г. вече е

...
Бившият партиен дом, построен през далечната 1954 г. вече е
Коментари Харесай

Бившият партиен дом е новият дом на депутатите

Бившият партиен дом, издигнат през далечната 1954 година към този момент е новият дом на депутатите. В него през днешния ден бе открита и есенната сесия на 44-тото Народно заседание.

Партийният дом е построен за 6 години. Простира се на към 40 000 кв. м застроена повърхност.

Сградата се характеризира с дълги кородидори и повече пространство. Има и доста зали. Тук до момента бяха и кабинетите на народните представители и се организираха съвещанията на парламентарните комисии. В същата постройка се обитава и Централната изборна комисия.

Депутатите се поздравиха с новото работно място при започване на днешния ден. Пленарната зала е актуализирана изцяло, като главен акцент се слага върху стъкления покрив, който внася естествена светлина. Освен това е и по-просторно. Достъпът до депутатите пък занапред нататък няма да е по този начин свободен. Слага се завършек на така наречен кулоарни изявленията, при които публицистите имаха опция да задават въпроси на народните представители отвън залата.

Залата за медии е на първия етаж. В нея с изключение на са ситуирани и два огромни тв приемника от двете страни на стаята, на които в действително време се излъчват дебатите.

Има несъмнено пространство за трибунка, на което партиите ще приказват по настоящите тематики. Обособена е и специфична зала на 4 етаж за конференции.

Така работата на публицистите е една концепция по-ограничена.

На върха на Партийния дом, върху пилона, на който през днешния ден се вее националният байрак на България, от 1954 до 4 октомври 1990 година се извисява внушителна алена петолъчка, явяваща се значим знак на комунистическата идеология. По фасадите са останали някои от знаците на онази власт, което подразни някои от съперниците това да е новата постройка на Народното събрание.

"Чисто прочувствено за множеството от нас бе тъжна раздялата с историческата постройка на Народното събрание от 1884 година, с нейната хубост, невзискателност и липса на пищност, само че актуалната постройка има неоспоримо преимущество, че предлага надалеч повече работна повърхност ", уточни Цвета Караянчева в речта си по случай откриването на десетата пленарна сесия.

Сн. Novini.bg

Днешният ден в постройката мина умерено. С химна на Република България и на Европейския съюз стартира новата сесия. Депутатите съумяха да преключат работа към 11 ч. Те напуснаха Народното събрание от страничния вход, заобикаляйки протестиращите. Демонстрантите излязоха в центъра на София още в 8 ч. В общонационалния митинг се включиха и хора от други градове.

Сн. Novini.bg

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР