Бившият образователен министърНиколай Денков обяви, че в момента заплатите на

...
Бившият образователен министърНиколай Денков обяви, че в момента заплатите на
Коментари Харесай

Николай Денков:Има голям наплив за учители. Заплатите са мотивиращи

Бившият учебен министърНиколай Денков разгласи, че сега заплатите на учителите са мотивиращи и има доста претенденти за оповестените места. " През тази година на два пъти увеличихме заплатите на учителите. От 1 септември началната заплата за преподавател е 1486 лева Средната е 2032 лева ", сподели той в утринния блок на Българска национална телевизия.

Той изрази убеденост, че всеки идващ ще продължи да поддържа това равнище на заплатите, с цел да могат да бъдат подбрани най-хубавите претенденти. "

Относно недоволството във ВУЗ-овете, че нямат пари да обезпечат нарастването на заплатите на преподавателите, изясни, че заплатите на асистентите е постановено да са 1500 лева Увери, че парите за тези нараствания са обезпечени до края на годината с актуализацията на бюджета. Парите са преведени във висшите учебни заведения.

" Висшите учебни заведения, които имат проблеми, получават десетки, дори до 100 пъти по-малко, в сравнение с други висши учебни заведения получават, тъй като не обезпечават съответното качество и имат по-малък брой преподаватели. "

Досега нямаше никаква разпоредба и разпоредбите за избор на шефове на учебни заведения бяха неразбираеми. Те в никакъв случай не са били обсъждани обществено, в никакъв случай не са били подлагани на такова разискване, на каквото е нашата разпоредба, сподели той по отношение на замразяването на състезанията за шефове в над 400 учебни заведения в страната.

За първи път сложихме за обществено разискване разпоредба, която мина съответната процедура. Тя има своите критици, част от които са мощно политически стимулирани, само че също по този начин има и своите поддръжници, тъй като напълно обикновено е за длъжността на един шеф да има условия за визия по какъв начин ще се развива учебното заведение, да има условия за лидерски умения и сходни условия се правят оценка общоприетоо, когато се търсят хора за сходни позиции, означи още той.

По думите му системата е извънредно тежко политизирана през последните 4 години точно с досегашните правила.

С измененията в закона забранихме всякаква политическа и партийна активност в нашата система. Това значи, че " изпращането на рейсове, изпращането на служебни имейли да гласоподават за един или за различен - необятна процедура до предходната година, сега е безусловно неразрешено. Ако един шеф, в случай че един шеф на Регионално ръководство си разреши да направи такова нещо през днешния ден, той може да бъде уволнен въз основата на тези промени в закона ", добави още Николай Денков.

Поясни, че шефовете на учебни заведения могат да вземат участие в изборите. Това е тяхно гражданско право. Но излизат в отпуска и в същото време могат да бъдат в акция, могат да бъдат определени.

Временно изпълняващи на длъжността постоянно е имало в учебната система. Истинският проблем е неяснотата, само че това по никакъв метод няма да затрудни подготовката на образователната година. Конкурсите се афишират в този момент - в най-подходящото време, защото към този момент са приключили изпитите от едната образователна година, би трябвало да се приготви идната, в междинния интервал се организират състезанията, сподели някогашният министър на образованието.

Николай Денков уточни още, че Здравното министерство ще реши дали тази образователна година децата ще бъдат тествани. Вариантите на вируса сега обаче не допускат затваряне на учебните заведения.

В програмата на " Продължаваме промяната " е заложено обезпечаването на безвъзмездни учебници за идната година за 12. клас. Изрази вяра партията да завоюва доверието на хората, с цел да може да осъществя политиките, които е почнала да организира. Образованието, опазването на здравето, обществената система са стълбове и " Продължаваме промяната " сподели, че може да работи тези стълбове да се развиват по верния метод, сподели в умозаключение той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР