Бившият областен управител на Варна - Благомир Коцев, поиска Общината

...
Бившият областен управител на Варна - Благомир Коцев, поиска Общината
Коментари Харесай

Бившият губернатор на Варна поиска Общината да каже колко струват ремонтите в града

Бившият регионален шеф на Варна - Благомир Коцев, изиска Общината да даде информация за ремонтите в града, научи Varna24.bg . Вчера той входира искане за даване на подробна информация по обекти с обявяване на Количествено-стойностни сметки (КСС) и времеви график на осъществяване на заложените за ремонт и реорганизация улици, междублокови пространства, детски и спортни площадки, планувани за актуалната година, в рамките на оповестената стратегия на стойност от  175 милиона лв..

Публикуваме писмото му без радакторска интервенция.

Предизборно във Варна стартираха голям брой поправки, което е учудващо на фона на поръчките, че в качеството ми на регионален шеф съм блокирал бюджета на Варна. Радвам се, че строително-ремонтните действия в града опровергават това неуместно подстрекателство. В продължение на самодейността ми за цивилен надзор над ремонтите, осъществявани от Община Варна, внесох искане за даване на подробна информация по обекти с обявяване на количествено-стойностни сметки, както и времеви график на осъществяване на заложените за ремонт и реорганизация улици, междублокови пространства, детски и спортни площадки, планувани за актуалната година, в рамките на оповестената стратегия на стойност 175 милиона лв.. 

Обезпокоително е и че средният разход за обект е близо 2 милиона лв.. Факт е, че никой не е наясно какво и защо точно се ремонтира и най-важното – какви публични средства ще бъдат изразходвани. Гражданите не са наясно в какъв размер ще се извършват ремонтите, не знаем и какви са периодите за осъществяване – още повече че някои значими улици (като  " Васил Друмев "  например) стоят разкопани вече три седмици, насъбрани са строителни материали, само че съвсем нищо не се прави по тях, макар че преминаването е напълно бло кирано. 

В писмото си до Община Варна пиша, че смятам, че разгласяването на съответен времеви график на строителните действия би имало дисциплиниращ резултат върху изпълнителите и също така би било високо оценено от жителите, които все още са в незнание за какъв интервал следва да се активизират по отношение на неудобствата, свързани с осъществяване на даден ремонт. Отделно, жителите могат да бъдат част от ефикасен надзор в помощ на общината против вероятни злоупотреби с некачествени поправки или такива с вложение на по-малко от заложените материали, стига да разполагат с количествено-стойностни сметки на обектите. 

Очаквам подробна информация от общинската администрация и поради обстоятелството, че заложеният публичен запас на процедура не е разполагаем, а съставлява заем, които ще връщаме със своите налози през следващите години.

С почитание,

Благомир Коцев 

Това е настояването му, входирано в деловодството на Община Варна:

До Г-н Иван Портних, Кмет на Община Варна

Г-н Петър Гърбузов, Директор на дирекция " Инженерна инфраструктура и благоустройство “

Г-жа Стефка Господинова, Директор на Дирекция финанси и бюджет  - Община Варна

Относно: Искане за даване на подробна информация по обекти с обявяване на Количествено-стойностни сметки (КСС) и Времеви график на осъществяване на заложените за ремонт и реорганизация улици, междублокови пространства, детски и спортни площадки, планувани за актуалната година, в рамките на оповестената стратегия на стойност от  175 милиона лв.

Уважаеми господин Портних,

Уважаеми господин Гърбузов,

Уважаема г-жо Господинова,

Обръщам  се към Вас с искане за обявяване на Количествено-стойностни сметки (КСС) и Времеви график на осъществяване на дейностите поотделно за всеки обект от оповестената огромна стратегия за поправки през актуалната година. Убеден съм, че разполагате с тази информация в дигитален тип и не би коствало изключително изпитание на ръководената от Вас администрация да даде за информация заложените действия, периоди и цени за осъществяване. За улеснение и с оглед отбягване на неправилни тълкования към актуалното писмо ползвам обстоен лист с обектите.

 От заложената стратегия излиза, че междинният разход за обект е близо 2 милиона лв.. Предвид размера на преобладаващата част от обектите и видните на терен действия се основава усещане, че тези разноски са несъразмерни и кореспондират с ново строителство, а не с замяна на плочки, бордюри и финален пласт асфалт. За да разсеете тези подозрения, най-естественото деяние би било да публикувате подробните Количествено-стойностни смекти (КСС) и то СЕГА!, а не след издаване на обектите, когато установяването на осъщественото строителство би било, меко казано, сложна задача.

Предполагам нямате нищо срещу директния цивилен надзор на дейностите по места, тъй като надали има по-добър мониторинг от този, който се упражнява от хората в чийто квартал се прави съответната реновация. Те са най-заинтересовани отпуснатите средства да бъдат вложени целево и в цялостен размер. 

От към този момент стартиралите поправки вършат усещане следните неща:

1) Гражданите са в незнание какво и в какъв размер ще се извършва.

2) Никъде не се афишират периоди за осъществяване.

3) Дейностите са извънредно неритмични. Донасят се строителни материали, с което се нарушава опцията за естествена приложимост на съответна улица, а по-късно със седмици не се случва нищо.

Считам, че разгласяването на съответен Времеви график на строителните действия би имало дисциплиниращ резултат върху изпълнителите и освен това би било високо оценено от жителите, които все още са в незнание за какъв интервал следва да се активизират по отношение на неудобствата, свързани с осъществяване на даден ремонт. Отделно жителите могат да бъдат потребни като ефикасен надзор в помощ на общината против вероятни злоупотреби с некачествени поправки или такива с вложение на по-малко от заложените материали, стига да разполагат с КСС-тата на обектите.  

Всъщност, отчитайки безупречната известност на общинската администрация, виновна за ремонтите и поддръжката на инфраструктурата в града, смятам, че публикуването на желаните документи би било най-голямата автореклама за градивното и безкористно ръководство на Варна през последните години.

Изразявам убеденост, че нямате контрасъображения, възпиращи оповестението на търсената информация, защото визираните поправки се осъществят с публичен запас и към разходването на същия следва да е подходено отговорно и експертно. Нещо повече, плануваният публичен запас на процедура не е разполагаем, а съставлява заем, който ще връщаме със своите налози през идните години.

Все отново, ако някой се изкушава да подходи повърхностно и да подмине актуалното искане без отговор, апелирам да считате това писмо като сезиране по член.... от Закона за достъп до социална информация.

С почитание,

Благомир Коцев

Гражданин на Варна
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР