Бившият национал Милен Петков е сред най-добрите родни футболисти в

...
Бившият национал Милен Петков е сред най-добрите родни футболисти в
Коментари Харесай

Милен Петков: Дано ЦСКА спечели титлата, а Черно море - Купата

Бившият национал Милен Петков е измежду най-хубавите родни футболисти в края на ХХ и началото на ХХI век. За България има 41 мача и 1 гол, като е участник на международното състезание във Франция през 1998 година и на Евро 2004 в Португалия. С фланелката на ЦСКА е изиграл общо 167 дуела. Брюнетът от Генерал Тошево, както го назовават преди време в Борисовата градина, е капитан на алените в края на 90-те години. Преди да завърши кариерата си записва и два сезона за Черно море. " Тема Спорт " беседва с някогашния полузащитник, който живее във Варна, в навечерието на конфликта сред двата отбора на " Армията ".

Г-н Петков, какво очаквате от конфликта сред два от някогашните ви тимове във вторник?

- Тези мачове постоянно са протичали оспорвано, тъй че чакам още веднъж Черно море да сътвори неприятности на ЦСКА. И макар че алените са считани за любимци, съгласно мен изходът на дуела е непредвидим. Предимството, което въпреки всичко тимът на Саша Илич ще има, е обвързвано с публиката на " Армията ", която е огромен фактор. Вижда се какъв брой значими са почитателите за футболистите, откакто напролет се завърнаха на трибуните.

В шампионата ЦСКА е водач с задатък от 4 точки пред Лудогорец. Доколко огромни са възможностите на армейците да запазят преднината си и да ликуват с шампионската купа?

- Разбира се, че възможностите са напълно действителни. От всичките години до момента след влизането на Лудогорец в елита, представянето и най-много резултатите на ЦСКА в този момент са най-хубави. Силно се надявам да задържат това движение и надлежно първото място до края на шампионата.
 Христо Йовов и Милен Петков дават заслон на украински бежанци
Христо Йовов и Милен Петков дават заслон на украински бежанци

Достойна постъпка за някогашните звезди на Левски и ЦСКА

Кои са най-силните козове на ЦСКА в битката за първото място?

- Всичко е сложно, не е едностранно. За да бъде един тим на върха, би трябвало да разполага със здрав колектив, качествени единици и добър треньор. Щом ЦСКА сега е водач, значи до момента съумява да напипа вярната формула и тези съставни елементи са налице.

От позиция на Черно море, Илиан Илиев стартира шестата си година отпред на отбора, време ли е той да реализира нещо значимо с варненци?

- Разбира се, че Илиан най-силно от всички желае работата му да даде нужните резултати и да стигне до отличие и присъединяване в Европа. И освен той. Със сигурност и футболистите, почитателите, управлението желаят да реализират някакъв триумф и трудът му да се отблагодари. И им поисквам да го създадат. Нека пожелая по този начин - Черно море да завоюва Купата на България, а ЦСКА - купата. Защото и двата клуба го заслужават. Илиан Илиев е един от дребното треньори, които разчитат на футболисти от личната школа, и не се опасява да ги постанова. И доста ми се желае това да се случва при повече тимове. Но не е елементарно. Защото в годините се потвърди, че високи цели мъчно могат да се реализират с български играчи. И отборите, които имат финансови благоприятни условия да притеглят чужденци, ги ангажират. За да могат да играят в Европа и да се борят за купата.

Вие сте част от последните тимове на България, взели участие на международно и европейско състезание. Многото чужденци във футбола ни ли са основната причина трикольорите по този начин и да не съумяват да се класират още веднъж за огромен конгрес?

- Да, това е главната причина. Водещите тимове ЦСКА и Лудогорец имат по един-двама българи, които са титуляри. Затова приказваме и че националният селекционер би трябвало да бъде оставян да работи на мира, без някой да се бърка в работата му. Но се вижда, че при всеки крах се стартира напън

И от медии, и от някогашни състезатели, треньори и така нататък Когато тимът побеждава, тогава Кръстаич е взел верните футболисти, когато губи - те не са верните... Но в действителност проблемите са много по-дълбоки.

Тази позиция е забавна, защото вие сте персонално заинтригуван от повиквателните на Кръстаич. Наскоро даже вашият някогашен съотборник в ЦСКА Емил Кременлиев съобщи, че синът ви Алекс заслужава място в националния тим и има повече качества от някои от бранителите, които сърбинът беше повикал...

- Алекс би трябвало да показва това във всеки мач. Да потвърждава, че заслужава да бъде извикан в националния тим. Ако играе мощно, няма по какъв начин да не направи усещане и на треньора, и на медиите и сигурно рано или късно ще получи покана.

Време ли е Алекс да направи идната крачка в кариерата си, или има още какво да потвърждава в Арда?

- Трябва да питате него. Това е единствено негово решение, моята работа е да го поддържам. Кариерата си е негова, аз единствено мога да заставам зад тила му и да му давам препоръки.

Продължавате ли да стоите покрай футбола, с какво се занимаване?

- Далеч съм от футбола, единствено го играя, когато съм здрав. На дребни малки врати, с другари. Защото това е най-голямото наслаждение от футбола - да го играеш. Занимавам се с разнообразни неща, имаме фамилен бизнес. И най-важното - виждам да се приписвам на удоволствията.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР