Бившият национал, Михаил Александров, даде интервю за сайта Нострабет. Той

...
Бившият национал, Михаил Александров, даде интервю за сайта Нострабет. Той
Коментари Харесай

Мишо Александров: Българският футбол е в кома, промяната е наложителна

Бившият национал, Михаил Александров, даде изявление за уеб страницата " Нострабет ". Той изясни за какво е избрал да приключи обучение по състезателен мениджмънт към УЕФА, признавайки, че не си е представял да влезе в ролята на треньор. Според някогашния състезател на Борусия (Дортмунд) спортният мениджмънт дава надалеч по-всеобхватна опция за въздействие върху процесите във футбола. Александров прикани за моментална смяна по високите етажи на Българския футболен съюз, заявявайки в прав текст, че даже този развой е просрочен с години. Екс-националът счита, че за съвсем 20 години ръководство на екипа на Борислав Михайлов родният футбол единствено и само върви надолу и че е време за нов претендент да опита да раздвижи нещата.

Здравей, Мишо! Да стартираме от приключеното мениджърско обучение към УЕФА. Разкажи ни малко повече по тематиката.

- Да, малко преди да се откажа от футбола мислех по какъв начин бих се представял в живота след футбола. Установих, че да съм треньор не е тъкмо моето, а по-скоро се насочих към спортния мениджмънт, от който в доста по-голяма степен може да повлияеш на футбола като цяло. Наясно сме, че когато си треньор, може да повлияеш само на своя тим, до момента в който при мениджмънта може да се разгърнеш една концепция повече. Освен това постоянно съм гледал да съм по-различен от останалите и това не е стъпка, която е толкоз типична за един някогашен футболист. Смятам, че това е призванието ми.

Спомена, че това е нещо друго от нормалния път след края на дейния футбол. Има ли по-голямо поле за изява в такава роля у нас?

- Това доста зависи от настройката на притежателите на клубовете. Няма какво да се лъжем - сега спортният мениджмънт у нас е едва развъртян и малко хора знаят по какъв начин да управляват и ръководят един клуб. В множеството случаи се назначават хора, които имат опита във футбола, само че нямат ръководителските знания. Затова се получава провал в развиването на даден клуб. Дали има развиване за това в България? Зависи дали хората в съответния клуб имат вярна тактика и желаят да се развиват. Ако множеството тимове не престават, както в този момент, то естествено няма да имам поле за изява. Това обаче не ме тормози сега.
 Падението на идолите
Падението на идолите

Героите от предишното съумяха да осребрят триумфите си и да накарат мнозина да съжаляват за “Парк де Пренс ” и американското лято

Накъде си се насочил, на първо четене - да работиш в България или зад граница?

- Това е въпрос, на който даже и аз не мога да отговоря на 100% изрично. Бих се надявал, въпреки всичко, да продължа в България, защото няма смисъл да сдобия ръководителски знания и да ги приложа в друга страна, а не в личната, където в този аспект обстановката е напряко плачевна.

Има ли потребност от повече вложения в спорта от страна на страната?

- Парите у нас не доближават, тъй като няма резултати. Това е по този начин, тъй като няма вярно управление. Нещата са навързани. Нека да не упрекваме постоянно страната. Да, тя има голямо въздействие върху развиването на спорта, само че в случай че в личната си къща не поддържаш ред, то няма по какъв начин да се чака извън да пристигна спасението.

Нужна ли е смяна и по високите етажи в БФС?

- Аз освен имам вяра, че би трябвало да има смяна, само че тя е закъсняла с години. Абсолютно съм сигурен в това. Всеки, който желае да спори с мен по тази тематика, ще се опитам да го оборя с обстоятелства, които са справедливи за всички, интересуващи се от футбол у нас. Не може да си финален в група, в която до преди 10 години щеше да се борим за място в топ 2. Ние сме и на огромна разлика от предпоследния. Трябва да се поеме отговорността от ръководителите, а не да се хвърля виновност върху треньори и играчи, които са артикул на родния футбол. Основата роля на БФС е да се развива този спорт. Когато не си свършиш работата, изцяло обикновено е да се подаде оставка и да се даде път на идващите претенденти.

В кои аспекти се провали това ръководство на БФС?

- Проектът ми към УЕФА беше обвързван с инфраструктурните въпроси, само че това не е най-най-наложащият проблем на родния футбол. Българският футбол няма права идея за насърчаване на надарените играчи. Мисля, че имаме такива, само че средата и неналичието на подобаващи условия води до неуспех и на тези гении. Това се придвижва в националния тим и резултатът е налице.

Защо още веднъж се търси само отговорност от треньора?

- Така е по-удобно - да се хвърли виновността на по-нискостоящия в йерархията. Така никой няма да сочи с пръст теб и ти оставаш в играта. Най-очакваното нещо е това да се случи с Кръстаич, като нито един от управителните фактори даже няма да поеме отговорност за думите си, че в този момент е време да се класираме. Във всяка една друга бяла страна тези хора щяха да бъдат линчувани, само че ние като че ли толкоз сме привикнали с неуспехите, че това не прави усещане на никого.

Свикнали ли сме прекомерно доста с посредствеността като цяло, като народ?

- Ако погледнем историята на България, ще забележим, че сме много популярен народ. Най-малкото, което би трябвало да вършим в този момент, е да демонстрираме, че не отстъпваме с нищо на предходните генерации. Сега царува обаче едно безучастие, което е освен на политическо равнище, само че и се разгръща до всички хора. Футболът е спорт №1 у нас, само че не вземаме крайни ограничения, а те са наложителни. В БФС в този момент наподобява все едно всичко е наред. Тук е мястото хората да изразят мнение, посредством което да се реализира някаква смяна. Не желая да налагам мнение, само че политическата отговорност е много сериозна. Нито един фен не би се радвал на настоящето положение на нашия народен тим.

Екипът на Димитър Бербатов ли е алтернативата?

- Лесно ще е да го посоча с пръст. По-скоро считам, че смяната е нужна и наложителна мигновено. Трябва да се даде късмет на различен претендент, на който да се даде късмет и време. Не 20 години обаче, а по-скоро да има отчетност и да се следи дали в действителност има някакви резултати. Ако погледнем работата на БФС за тези 18 години, то може да установяваме, че тя в действителност е скандална откъм резултати. От началото на ръководството на настоящето БФС родният футбол потъва все по-надолу. За това отговорността пада върху хората във Футболната централа, само че и обществото би трябвало да спре единствено да написа във Facebook, а да излезе с по-сериозни дейности на напред във времето.

Пречат ли в допълнение на футбола притежателите на клубове, гледайки какъв брой малко от тях в действителност постановат и развиват българи?

- Веднага ще разбия тази неверна доктрина. БФС е структурата, която постанова разпоредбите на играта у нас. Когато има 10 чужденеца, а главната цел е да се развиват млади гении, то БФС би трябвало да сътвори модел за развиването на родните играчи. Когато няма обвързване за сходно нещо, най-нормалното е клубовете, борещи се за Европа, където са най-многото пари, да прибягват до повече чужденци. Българският млад футболист би трябвало да получи самообладание, с цел да се развие, само че това време не е налично за топ клубовете. Ако се наложи на отборите да се постановат повече българи, то тогава съм сигурен, че няма да имаме такива разногласия. Друг е въпросът по кое време един клуб би трябвало да прибегне до пазаруването на чужденец. Имаме много класни чужденци у нас, които са над междинното българско равнище и за тях нямаме искания. Когато обаче чужденец без качества взема мястото на роден младеж, то тогава имаме сериозен проблем.

За край, Мишо - какво пожелаваш на българския футбол?

- На българския футбол поисквам да излезе от тази кома. Да се откри верния модел за развиване и да стартираме да работим. Нека се надяваме, че България ще се върне там, където е била преди години.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР