Бившият национал, капитан на България и сегашен волейболен деятел Николай

...
Бившият национал, капитан на България и сегашен волейболен деятел Николай
Коментари Харесай

Николай Иванов: Трябва да се повиши квалификацията на треньорите при подрастващите

Бившият национал, капитан на България и настоящ волейболен активист Николай Иванов бе определен да бъде част от новосформираната комисия към БФВ за Детско-юношески волейбол, където ще работи дружно с Драган Иванов. Това е втора такава комисия, в която той оказва помощ със своите познания и умения, откакто преди известно време бе притеглен и към треньорската.

- Вие към този момент сте и в комисията за Детско-юношески волейбол. Разкажете повече за активността й?

- Първо желая да кажа, че това са две разнообразни комисии към БФВолейбол. Но в това време те си взаимодействат и се допълват. В комисията за Детско-юношески волейбол работата е по-оперативна от другата, само че нещата до известна степен ще се преплитат. Например, следва селектиране на нови набори за националните тимове - мъже под 17 години и дами под 16 години, които ще бъдат събирани за първи път. От тук насетне треньорската комисия ще дава своето мнение за бъдещия избор на национални селекционери, които ще водят тези обединения. Комисията за детско-юношески волейбол ще бъде в помощ на тези треньори, тъй като се приготвя план за предварителна селекция на децата, които по всяка възможност ще попаднат в националните тимове. В тази връзка мога да кажа, че към този момент са в ход някои от нещата, които са подхванати от комисията за детско-юношески волейбол. В скоро време ще се сведе до знанието на всички клубове в България. Ще има специфична анкета. Тя е обвързвана с план на БФВ, с стратегии и тактика за развиването на на детско-юношеския волейбол у нас. Целта е да добием визия какво е ситуацията в обособените възрасти, с какви компликации се сблъскват клубовете при подрастващите и каква конкуренция имат с други спортове на локално равнище. Ще чакаме от клубовете да прояват подпомагане, тъй като по този метод ние можем да забележим действителното ни положение. И в един идващ миг БФВ да насочи старания и запас, с който разполага, с цел да може да има съответно подкрепяне, там където има потребност.

- В комисията за Детско-юношески волейбол бяха оповестени две имена - вашето и това на Драган Иванов. Има ли други членове?

- На този стадий ще бъдем единствено двамата с Драган Иванов. Работили сме дружно към този момент, познаваме се отдавна и се надявам да бъдем потребни за цялата концепция, която има БФ Волейбол по отношение на програмата и тактиката за развиване при подрастващите.

- Какви са е първите задания пред тази комисия?

- Едно изследване, което БФВ желае да направи, с цел да може да разберем какви деца има в тази възраст, за която би трябвало да се образуват национални селекции. Ще открехна малко завесата - задачата е да може да се обзет безусловно всички райони у нас и да се направи огромно тестиране на подрастващите. Искаме да имаме цялостна връзка и работа с клубовете. Всичко да се случва на едно друго равнище, да бъде по-отворено и да бъде воден градивен разговор. Да си бъдем взаимно потребни. Когато се направи това тестиране на децата, накъде по средата ще се разгласят и състезанията за национални селекционери. Те ще се включат интензивно в това тестиране. Не е загадка, че една от слабостите в нашия волейбол е, че през годините може би са се гледали някакви краткосрочни цели и резултати, само че не е имало визия и тактика за селекция в бъдеще време. Тук имам предвид по-скоро работата в женското направление. Ще се опитаме по някакъв метод да го променим в по-добра тенденция.
 България ще е хазаин на Балканиада за мъже U17
България ще е хазаин на Балканиада за мъже U17

Тя ще е през втората половина на 2022 година

- Говорим за тестиране на децата. В последните години това ставаше посредством шампионатите от Скаут лига, по какъв начин ще протекат селекционните процеси в този момент?

- Да не издавам всичко, което е запланувано. В бъдеще ще бъде показано публично. Искаме да създадем нещата по малко по по-различен метод. Но наложително ще го има този игрови темперамент. При всички случаи децата да опитат тръпката от едно съревнование. Няма да бъде във формата на Скаут лигата, която познават всички. Ще бъде в по-различен вид, само че ще се опитаме да обхванем съвсем всички млади състезатели в тази възраст. Ще се образуват групи, които ще се движат по някакви открити правила и стратегия. Силно се надявам желанието, което се проявава от всички, да срещне разбирането на клубовете и това, което е замислено като план в околните няколко месеца, да бъде осъществено.

- Има ли добра връзка сред федерацията и клубовете?

- Това е значим и значителен въпрос. От предходните ми наблюдения все ми се коства, че в минало време не е било, както би трябвало. Сега с новото управление на БФВ нещата отиват в друга тенденция. Вижда се, че има предпочитание да се търси развиване. За огромно страдание времето, в което стартира да работи това управление, бе убийствено, само че пък виждаме, че се търсят способи в тежката конюнктура да се случват нещата. Мисля, че има към този момент резулатати. Определено има предпочитание с общи старания да се върви напред. Тази капсулираност, която съществуваше преди време - на едни клубове се обръщаше повече внимание, други бяха неглижирани, да бъде прекратена. Комуникация на друго равнище - това е съществена цел пред комисията.

- Какви са най-големите проблеми на ДЮВ за момента?

- Липсата на положителни условия и неналичието на финансиране. Живеем във време, където провокациите пред децата стават от ден на ден и повече и те намират като за финален вид да се занимават със спорт. На нас ни се желае да работим в тази тенденция, да се подобрят, където е допустимо и както допустимо, изискванията в клубовете. Да сверим къде се намираме по отношение на другите спортове, тъй като от последото изследване се вижда, че се топим като нация. А ние желаеме децата да дойдат да упражняват точно в школите по волейбол.

- Получава се обаче нещо като абсурд въз основата на отрицателните условия - България въпреки всичко продължава да жъне триумфи при подрастващите?

- Това е доста забавен миг. На общия декор, на който се намираме, с ресурсите, с които разполагаме, ние към момента сме конкурентноспособни и реализираме триумфи. Тава е по този начин, тъй като в България се раждаха и не престават да се раждат надарени деца за волейбол. Именно тук би трябвало да насочим нашите старания, тъй като не сме богата и огромна страна като Италия, Русия или Полша, с които водиме война при подрастващите. Много тъкмо би трябвало да съумеем този запас, с който разполагаме, да го развием и да вземем максимума.

- Предстоят избори на национални селекционери за дами под 21 години, дами под 19 години, дами под 16 години и мъже под 17 години. Имаме ли квалифицирани експерти сега за тези постове?

- Надявам се да има. Но би трябвало да се положат старания да се увеличи квалификацията на треньорите. Тези хора, които имат желанието и уменията да се развиват в треньорската специалност, да могат да се съсредоточат единствено върху нея. Да търсят опция за повишение равнището, а не да се занимават с нещо друго. Един тип би трябвало да работим да се усъвършенства статута на треньора. Да се увеличи общият витален старндарт на треньорите, с цел да могат те да мислят единствено за спорта. Защото доста от тях се занимават и със странични неща, с цел да изхранват своите фамилии. С това треньорите да дадат най-хубавото от самите себе си и да работят за капацитета на младите състезатели. Когато се обзпечат тези хора, тогава с съображение може да се изисква от тях. Сега сме в обстановка с хиляди взаимни отстъпки. Но все пак от при подрастващите не можем да се оплачем от гении. Това личи и при представянето при националните ни селекции за разлика от някои други спортове.

- Каква е визията ви за повишение на равнището на треньорите?

- Не откриваме топлата вода. Това са семинари, срещи, беседи, наблюдение на открити тренировки на национални селекционерии тъй наречените Да има диалогичност. А не да се робува на неща, както до момента - прави се семинар да вземем за пример и който желае идва, който желае не идва. Също да се филтрира тази информация, която може да е потребна и да прави работа. Защото в интернет има безусловно всичко, само че ние би трябвало да канализираме тъкмо нещата. Ще бъде мъчно, тъй като ние като нрав сме по-особени и мислим, че най-вече знаем и разбираме, само че това нещо би трябвало да го променяме. Ето давам образец - едни италианци пръснати нявсякъде по света, търсят своето място за реализация, а пък ние ни сме по-лоши от тях? Смятам, че би трябвало да се употребяват оптимално изискванията за повишение на равнището на връзката във волейболната общественост.

- Излезе новината, че сме спечелили следващ шампионат у нас - Балканиада за мъже под 17 години. Само преди две седмици организирахме Балканиада за мъже под 18 години, следва евроквалификация в София и за мъже под 20 години. Какво ни носят тези семейства?

- Първото нещо - демонстрират, че Европейската конфедерация вижда в лицето на БФВолейбол добър сътрудник. Федерация, на която може да се разчита и която може да се оправи чудесно с откритите високи стандарти. Това носи и опция нашите тимове, играейки на собствен терен, да се усещат по-комфортно и да дават максимума. Също и да печелят квоти за Европейски шампионати. Друг миг е максимата, че у дома и стените оказват помощ. Това е показано през годините, нашите състезатели се раздават вкъщи. И не на последно място - това е един не дребен авторитет на общия декор на европейския волейбол, че БФВ се развива. Показва предпочитание да бъде измежду водещите федерации в Европа. Само позитивни неща има от тези семейства и те би трябвало да се употребяват с новата визия БФВ за развиване, с цел да бъдат още повече от изгода.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР